Hogyan definiáld a munkát a szakinak, hogy egyértelmű, pontos, tartható árajánlatot kapj vissza?

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4
(1)

Látatlanban nem könnyű egy szakmunkára árajánlatot adni, ezzel szinte mindenki tisztában van. Az azonban, hogy a szakember előzetes helyszíni felmérés nélkül is a lehető legpontosabb árajánlatot tudja adni, az nem csak rajta múlik, rajtad is.

Abban az esetben ugyanis, ha a javítandó eszköz hibáját vagy az elvégzendő munkát úgy írod le a szakinak, hogy az alapján egyértelművé és világossá válik számára, hogy az adott feladat milyen várható költségekkel fog járni, akkor arra a lehető legpontosabb árajánlatot fogod tőle kapni.

Egy tűpontosan definiált munkaleírással, a tapasztalatok szerint jó eséllyel elkerülhetőek az árajánlaton el nem számolt és a teljes költségbe be nem kalkulált extra kiadások, valamint a végtelen, idegőrlő viták a mesterrel.

Hogyan adj pontos leírást az elvégzendő munkáról?

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Böngéssz a szakemberek között szakma és település szerint!

Legfőképpen legyél rövid és tömör és szorítkozz a lényegre! Nem az autó vagy színe a fontos (kivéve fényezésnél) vagy hogy ki vezette, hanem hogy mi baja van. Egy meghibásodott hűtőnél is lényegesebb a hibajelenség leírása, mint az, hogy mennyire nehéz volt felvinni a harmadikra.

A továbbiakhoz a Jószaki.hu-n szerzett tapasztalatok alapján pontokba szedtük számodra azokat a dolgokat, amelyeket (ha lehet, ebben a sorrendben) mindenképpen tartalmaznia kell egy jól megfogalmazott szövegnek.

1. A feladat megfogalmazása (vagyis, milyen szakembert keresel, milyen munkára)

Ez az, amivel gyorsan és pontosan pozícionálható, hogy milyen szakipari vagy szolgáltatási területet érint az orvosolandó probléma.

Pl. „Ácsot keresek, 2 nm tető javításához.” vagy „Autófényezőt keresek, személygépkocsi teljes újrafényezéséhez.” esetleg „Biokertészetben jártas kertészt keresek, konyhakerti magaságyás kialakításához.”

A feladat megfogalmazása
A feladat megfogalmazása

2. A munka helyének megadása (szükséges, hogy az elvégzendő munka helye viszonylag jól behatárolható legyen)

Mindenképpen településnévvel feltüntetve, nagyobb város esetén kerület vagy városrész nevével pontosítsd az elvégzendő munka helyét! Jelen esetben tehát nem elég megadni azt, hogy a Dunántúlon vagy Pest környékén.

Miért? Azért, mert sem neked, sem a pénztárcádnak nem mindegy, hogy az a szakember, aki ért pl. az ácsmunkákhoz, oda tud-e érni hozzád akár önköltségen reggel 7-re 5 perc alatt, vagy 100 kilométerről érkezne, alkalmankénti kiszállási díjért, extra benzinköltség elszámolásával terhelve a végösszeget.

Ugyanakkor bizonyos esetekben egy kicsit távolabbi, de még bejárható távolságról érkező szaki árajánlata olcsóbb lehet, mint egy helybelié, ezért mindig érdemes rákérdezni, honnan indulna a mester (és csapata) és milyen kiszállási díjjal kell kalkulálni az esetükben.

3. A munka elvárt kezdő és befejező ideje (avagy a két M: Mikor és Meddig)

Általában a munka ügyfél részről elvárt és a szakember oldaláról majdani várható kezdése körül lángolnak fel a legnagyobb viták. Ezen a területen tehát különösen lényeges a pontos fogalmazás.

Ami kerülendő tehát, amikor a munka időpontjának megadására kerül sor, az az elnagyolt időintervallum, vagy a csak körülbelüli időmeghatározás. Kifejezetten rossz például a „jövő héttől”, „szeptemberben”, vagy „hetente egyszer”,„nyári munkára”,„alkalmanként” és a többi hasonló, pontatlan leírás.

Mit ajánlunk ezek helyett? Állíts fel határozott, céltudatos, a szakember részéről is várhatóan könnyen betartható elvárásokat!

Maradva az ácsmunkánál példaként, ha csak két négyzetméter tető sérült, akkor annak javítása egy fővel számolva két nap alatt garantáltan elvégezhető. Ennek megfelelően add meg az időintervallumot, amikorra ácsmunkában jártas szakembert keresel, pl. március 20. és 21-ére.

Természetesen így is akadnak olyan munkák, amelyek összetettek és a lehető legpontosabb leírást követően is további egyeztető levélváltást igényelhetnek, mint mondjuk egy garázs építése alapozással együtt, vagy egy konyhaszekrény készíttetése személyes elvárások alapján, egyedi méretre.

Minden, az elvégzendő munkával kapcsolatos megegyezés legyen dokumentálható!

Sokan most talán felkapják a fejüket arra, hogy további „levélváltást” írtunk, miközben esetlegesen szerintük egy telefonhívással mindezt egy csapásra le lehetne tudni.

Minden, az elvégzendő munkával kapcsolatos megegyezés legyen dokumentálható!
Minden, az elvégzendő munkával kapcsolatos megegyezés legyen dokumentálható!

Őket itt szeretnénk emlékeztetni arra a mondásra, hogy „a szó elszáll, az írás megmarad”! Ez jelen esetben azért is kiemelt érvényű, mert hivatkozási alapot képezhet egy írásbeli, e-mailbeli, vagyis dokumentált megállapodás még akkor is, ha az nem tekinthető konkrét megbízási szerződésnek.

Az összetett feladatokat vagy hosszabb időintervallumot igénylő munkák esetében is érdemes tehát a fentebbieknek megfelelően eljárnod; vagyis törekedve a lehető legpontosabb és legtömörebb írásbeli megfogalmazásra, amikor a Jószaki.hu-n keresed a legjobb mestert a feladatra.

Máskülönben a szakemberrel könnyen elbeszélhettek egymás mellett, vagy kimaradhatnak olyan lényeges és akár költséges munkamozzanatok, amelyek nagyban növelhetik a kiadásaidat.

Egy jó ajánlatkérés időt spórol neked

Természetesen előfordulhat, hogy a helyszíni szemle elkerülhetetlen a munka megkezdése és az árajánlat benyújtása előtt. Ilyen esetben is érdemes azonban a főbb paramétereket megadni az ajánlatkéréskor, hogy lehetőleg olyan szakik keressenek majd minket a munkával kapcsolatban, akik nagy valószínűséggel el is tudják vállalni.
Sokszor előfordul például, hogy egy több fős brigád nem vállal pár négyzetméternyi javítást vagy festést, míg egy egyedül dolgozó, nyugdíjas kisiparos csak apróbb, egynapos munkákat keres.
Ezért, ha például festetni szeretnél, és nem is vagy tisztában pontosan azzal, hogy tisztasági festést vagy komolyabb javításokkal járó teljeskörű szobafestést szeretnél, akkor is érdemes minél több információt megadni az ajánlatkérés kapcsán. pl. hány szobás a lakás, mennyi nyílászáró van, milyen színűre szeretnél festetni vagy tapétáznál inkább, ha van elképzelésed a festéktípusról, egyéb kiegészítőkről, pl, bordűr, stukkók, nyílászárók mázolása, stb. Ezeket mind érdemes jelezni az ajánlatkérésben, a részleteket pedig a telefonban, illetve a helyszíni felmérés alatt lehet még pontosítani.

Kipróbálod? Add fel ingyenesen az ajánlatkérésedet MOST!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Add fel ingyenes ajánlatkérésedet most!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!