Pisztoly vagy henger?

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(11)

Ha nagyobb festésbe kezdünk, hatékony megoldás lehet a festékszóró használata.

Mikor jó a festékszóró?

A festékszóró pisztolyok, mint nevük is mutatják, festékek szórással való kijuttatására valók. Lehetnek elektromosak, sűrített levegővel működtetettek és direkt szivattyúsak is. (Legelterjedtebb a levegős és elektromos, a direkt szivattyús kivitel inkább ipari használatra tervezett konstrukció.)

Szeretnéd tudni, mennyibe kerülhet lakásod kifestése?

Nézd meg az aktuális szobafestés árakat!

A működési elvük az, hogy a szerkezet felszívja a festéket a dobozból egy csövön, majd a szórófej segítségével a festék finoman porlasztva a kívánt felületre fújható, és ott egyenletesen szétteríthető. A festékszóróval gyorsan és egyenletesen festhetünk nagy felületeket, de akár mázoláshoz is alkalmazható.

A festékszóró pisztoly kiváló eszköz lehet nezhezen hozzáférhető helyek, kerítések, rácsok mázolásához. Egyenletesen hordja fel a festéket a legbonyolultabb felszínekre is.

Használatát viszont tanulni kell, ha mindenféle gyakorlat nélkül állunk neki, az eredmény könnyen kétségbeejtő lehet, ezért nagyobb felületek festéséhez érdemes inkább szakképzett szobafestő szakember segítségét kérnünk.

Kisebb felületek festéséhez, mázolásához bérelhetünk festékszórót, de mielőtt döntést hoznánk, érdemes végigolvasni ezt a bejegyzést!

A festékszóró pisztolyt nagy felületek vagy nehezen hozzáférhető helyek festésére érdemes használni. Alternatívája a hengeres vagy ecsettel történő festés.

💡 Tipp: Ha bérelnénk egy festékszórót, bizonyosodjunk meg arról, hogy a használati utasítás rendelkezésre áll, mert minden festékszórónál lehetnek egyedi tudnivalók, amik a helyes és szakszerű üzemeltetéshez nélkülözhetetlenek.

Az útmutató elmagyarázza nekünk, hogyan kell használat előtt kiöblíteni a rendszert valamilyen oldószerrel vagy vízzel, és hogy hogyan pumpáljuk a csövön keresztül a spray fejéig. A művelet befejező és rendkívül fontos lépése a festékszóró tisztítása, ami tulajdonképpen a szórással ellentétes folyamat: maximálisan ki kell pumpálni a hátramaradt festéket, majd oldószerrel átmosni a szerkezetet.

A festékszóró használata veszélyes is lehet, ezért pár alapvető szabályt be kell tartanunk!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a szobafestésről

Használati szabályok

 1.  A festés előtt mindent alaposan le kell takarnunk, hogy a különböző felületeket, használati tárgyainkat, bútorainkat megóvjuk a szétszóródó festéktől. A hengerelés és az ecsetes festés esetében kisebb a festék levegőbe jutásának az aránya, a festékszórónál viszont MINDENT le kell takarnunk, a padlótól, a bútorokon át, az ajtókig, ablakokig.
 2. Saját védelmünkről is gondoskodnunk kell: testünket takaró öltözettel, fejfedővel, maszkkal álljunk csak neki a munkának!
 3. Gondoskodjunk a festett helyiségek megfelelő szellőzéséról! (Legyen nyitható a letakart ablak!)
 4. Csak jól szellőztethető helyen dolgozzunk, ne cigarettázzunk és ne gyújtsunk lángot a munkaterület közelében!
 5. Ha kinti részen dolgozunk, ne hagyjuk ott az oldószer flakonját a napon; tegyük egyből a szemetesbe, vagy egy árnyékosabb helyre, ahol nem tud felforrósodni!
 6. Soha ne hagyjuk elől a festékszórót ott, ahol könnyen elérhetővé válhat gyerekek vagy háziállatok számára!
 7. Tartsuk mindig biztonságosan zárva a szórófejet, amikor nem festünk vele!
 8. Még mielőtt festékkel megtöltenénk, győződjünk meg róla, hogy a festékszórónk nyomógombja biztonságosan működtethető!
 9. Ha a szórófej vége eltömődött, ne próbáljuk meg kitisztítani az ujjunkkal! Tartsuk távol az ujjunkat a szórófej végétől, amikor az permetez!
 10. Soha ne szegezzük másra a festékszórót, és ne is engedjük, hogy más ezt tegye velünk!
 11. Mindig kapcsoljuk ki a szórófejet, és válasszuk le a vezetékről, mielőtt nekiállunk kitakarítani az eszközt! Tisztítás előtt mindig nyomjuk be a gombját, hogy kimenjen belőle a benne maradt nyomás!
Ellenőrző lista: Festékszóró pisztoly használata esetén figyeljünk a festék sűrűségére, a festékszórót próbáljuk ki, teszteljük a gombjait, a nyomást, ellenőrizzük a szűrők állapotát! A helyiséget tökéletesen takarjuk, védjük ruházatunkat, testünket.

A festékszórás legfontosabb tudnivalói

Alapszabály, hogy megfelelő hígítás és nyomás szükséges ahhoz, hogy tökéletesen porlasszon a festékszóró.

❗ Fontos: Győződjünk meg, hogy kellőképpen felhígítottuk-e a festéket, és hogy beállítottuk-e a megfelelő nyomást a használati útmutatónak megfelelően. Hogyha túl sok, vagy túl kevés a hígító, illetve ha nagyon magas vagy nagyon alacsony a nyomás, a festék nem fog egyenletesen, szépen kijönni permet formájában.

A festékszóró minőségétől függ, hogy minden beltéri festék átmegy-e rajta fennakadás nélkül, ezért érdemes a festést megelőzően egy rövid tesztet végezni. Egyes festékszórókból kivehető a szűrő. Ha ezt meg tudjuk tenni, nézzük meg, hogy a szűrőn átfolyik-e a festékünk. Ha igen, nem lesz gond a felhordással.

💡 Tipp: A különféle festékpisztolyok különféle szűrőkkel vannak felszerelve, de nagyban megkönnyítjük a munkát és a festék problémamentes kijuttatását, ha használat előtt a festéket átszűrjük egy nylon harisnyán vagy más finom szűrőn keresztül.

💡 Tipp: Ha nem szakira bízzuk, akkor ahhoz, hogy a festékszórót eredményesen tudjuk használni, sokat kell gyakorolnunk, például falemezeken vagy a lakás egyik jelentéktelen részén. A lényeg az, hogy egységesen tudjuk befújni a felületet festékkel.

❗ Fontos: Ne fújjuk visszafelé a festéket és onnan tovább, különben egy nagy körívet kapunk a falon; és a festék a kör közepére fog koncentrálódni.

A festék szórása – nem “gyerekjáték”

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a festékszóró használatakor kiemelten fontos, hogy takarófóliával alaposan fedjünk le mindent. Nem csak a padlót és a bútorokat, de ajtót, ablakot is le kell takarni.

A festékszóró pisztoly használata esetén sokkal nagyobb arányban jutnak festékcseppek a levegőbe, ezért nagyon fontos a helyiség tökéletes takarása és a megfelelő védőruha viselése.

 👷 Jó tanács: Permetezéshez hasonló mozdulatokkal, 20-30 cm távolságról szórjuk a festéket a falra függőleges csíkokban, az egyes csíkok között legyen átfedés.

A függőleges után merőleges irányba is végezzük el a műveletet!

Használat után a festékszórót alaposan takarítsuk ki!

Nézzük meg alaposan, hogy a lefestett rész egész felülete valóban egyenletes lett-e! A túl sok festék hamar lefolyik vagy csöpögni fog; ha pedig kevés, akkor az alatta lévő, régi festék fog látszódni.
Ha ezek közül valamelyiket észleljük, akkor ez azt jelenti, hogy nem tartottuk be a kellő távolságot festékszórás közben vagy ferdén tartottuk a pisztolyt.
Ha felfelé tartottuk ferdén a szórót, akkor a csíkok végén festékmaradék látható, ha viszont lefele tartottuk ferdén, akkor a festék a csík tetején lesz sok.

Előnyök, hátrányok

Az előző információk fényében érdemes-e a hengert festékpisztolyra cserélni, vagy sem?
Összeszedtük a festékszóró előnyeit és hátrányait a könnyebb mérlegelés érdekében.

A festékszóró előnyei: anyagtakarékos, nehezen elérhető helyeken is fed, egyenletes felületet képez, gyorsan lehet haladni vele.

Előny:  

 1. elyes technikával anyagtakarékos és gyors munkát végezhető vele.
 2. Egyenletes, foltmentes felület érhető el. 
 3. Nagy felületeken, nehezen hozzáférhető helyeken könnyebb vele dolgozni, mint hengerrel, illetve ha tökéletesen egyenletes felületet szeretnénk kapni. 

Hátrány: 

 1. Kezeléséhez gyakorlat szükséges.
 2. Kisebb felületek használatánál nem anyagtakarékos.
 3. Tisztán tartása és szakszerű takarítása időigényes.
 4. Egyes berendezések nagyon drágák.
 5. Gyakorlat híján könnyen foltokat, festékmegfolyásokat “gyárthatunk”.
 6. Az előkészítő munkálatok sok időt és energiát igényelnek.

Összességében elmondhatjuk, hogy a festékszóró használata inkább csak nagy felületek esetében javasolt, és akkor is érdemes szobafestő tapétázó szakemberre bízni a munkát, mert gyakorlat híján a végeredmény nem lesz kielégítő.  

Egyetlen szoba festésénél nem érdemes bevetni ezt az eszközt, mert az előkészítés, a gép takarítása és a festék mennyiség szükséglete is magas, kis felületen nem kifizetődő.
Ha nem vagyunk szakemberek, akkor a festékszóró vásárlása is kérdéses, mivel a komolyabb gépek drágák, és nem fog megtérülni a befektetésünk. 

Ha mégis vásárolni szeretnénk,  érdemes alaposan körbejárnunk az olcsóbb változatok tulajdonságait, milyen festék felhordására alkalmas, mennyire anyagtakarékos stb., mert könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestőre?

Keress profi szakembert a közeledben, belétható határidővel!

Kategóriák

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk. 

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk.