Az Otthonfelújítási Porgram 2024 teljes folyamata: jelentkezéstől az elszámolásig

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

Ha pályázni szeretnél, segítünk a legfontosabb dátumokkal. Nézzük az Otthonfelújítási program pontos lépéseit, és azokat a határidőket, amik fontosak lehetnek a folyamat során:

Otthonfelújítási Program 2024 legfontosabb határidők

2024. június 26.

Az ofp.emi.hu oldalon a legtöbb segédlet elérhetővé válik. Ilyen a költségbecslő alkalmazás (a 30%-os energiamegtakarítás és a beruházás becsült költsége is számolható vele). De ezen a napon indul a szakemberek regisztrációja is a pályázathoz dedikált szakértői és kivitelezői adatbázisba.

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

2024. július 1.

A pályázatok beadásának kezdő dátuma. 2024. július 1-jén van alkalmad először leadni a hiánytalanul összeállított hitelkérelmet a lakossági MFB Pont Pluszokon. Ez lehet egy OTP Bank, egy Gránit Bank vagy MBH Bank fiók is. Itt kereshetsz fiókot: https://mfb.hu/mfb-pont/mfb-pont-kereso. A pályázat benyújtása legalább 30 percet fog igénybe venni. 

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Olyan fiókot válassz, ahova bármikor kényelmesen be tudsz szaladni, mert a választott fiók lesz a kapcsolattartód a pályázat teljes lebonyolítása során. Ide fogsz menni a szerződést aláírni, itt fogod leadni a számláidat, kérvényezni előleg kifizetését, ide jössz majd az elszámolással, és a törlesztés kapcsán is ők lesznek az ügyintézők.

2024. december 31.

Kazáncserére legkésőbb a 2024. december 31-ig megkötött kölcsönszerződések esetén van lehetőség finanszírozást kérni. Mivel a pályázatok elbírálására 70 napja van a hitelintézeteknek, ezért ha biztosra akarsz menni, legkésőbb 2024. október 11-ig érdemes beadni a kérelmet, ha kazáncserét is tervezel!

2025. december 31.

A pályázatok beadásának utolsó napja.

2026. április 30.

Az Otthonfelújítási Program keretében utoljára 2026.04.30-ig, illetve a forráskeret kimerüléséig lehet kölcsönszerződést kötni.

Otthonfelújítási Program 2024 lépésról-lépésre: időrendi ábra a legfontosabb feladatokról

Az Otthonfelújítási Program 2024 lépésről lépésre

A kölcsönkérelem összeállítása

Ahhoz, hogy be tudd adni a kérelmet, számos dokumentumot össze kell szedned, sőt, szükséged lesz az energetikus és a szakemberek aláírására is. 

> Bizony, hamarabb kell szerződést kötnöd a szakikkal, mint hogy beadnád a pályázatodat!

Nézzük, milyen lépéseket kell teljesítened, mielőtt be tudsz menni a bankba leadni a kérelmedet:

A kölcsönkérelem benyújtása

A kölcsönkérelmet a lakossági MFB Pont Pluszokon lehet benyújtani. Ezek lehetnek MHB, Gránit és OTP Bank fiókokban is, a bankfiókok listáját itt találod: https://mfb.hu/mfb-pont-plusz-halozat-s2638, de térképes keresőn is tudsz tájékozódni: https://mfb.hu/mfb-pont/mfb-pont-kereso

Bankszámla nyitása nem kötelező. Olyan fiókot válassz, ahova könnyen eljutsz akár több alkalommal is, mert ahol leadod a jelentkezést, abba na fiókba kell majd később minden kapcsolódó ügyet intézned (kifizetési kérelmek, hiánypótlások, elszámolás, számlák leadása, szerződésmódosítás, kérvények). 

A kölcsönkérelmet csak hiánytalan állapotban veheti át az ügyintéző, és legalább fél órára lesz szüksége, hogy felrögzítsen minden releváns adatot. Miután érkeztette a kérlemet, egy átvételi elismervényt fog nyomtatni a rendszerből, ami igazolja a pályázatod benyújtását. Az ezen szereplő dátum és időpont lesz az irányadó akkor, amikor a keret kimerülését és a jogosultságodat vizsgálják – ez alapján állítják a kérelmedet várólistára, ha szükséges. Ezt az igazolást 3 munkanapon belül az email címedre is megkapod.

A benyújtandó dokumentumok listáját itt találod >>>

A kölcsönkérelem elbírálása

A benyújtott pályázatodat a szakemberek megvizsgálják. Ilyenkor már nem csak azt nézik, hogy “darabra” minden melléklet megvan-e, de tartalmilag is átvilágítanak minden egyes elemet. Ha valami nem tökéletes, hiánypótlásra hívnak fel. Ennek benyújtására 15 naptári napod lesz, amit egyszeri 15 nappal meg tudsz hosszabbítani, ha szükséged van rá. Ha a hitelintézet még mindig úgy érzi, vannak hiányzó információk, akkor ún. További Kérdéseket tehet fel – erre ismét lesz 15 napod, amit egyszer 5 nappal meghosszabbíthasz.

Döntést a hiánytalanul benyújtott kérelem birtokában 70 naptári napon belül kapunk. Ha pozitív az elbírálás, e-mailen értesítenek, ha elutasítják a kérelmünket, postai értesítőt is kapunk róla.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Ha elutasítják a kérelmet, akkor újra megpróbálhatunk pályázni (pl. ha bizonyos körülményeken tudunk idővel változtatni).

Kölcsönszerződés megkötése

A pozitív döntést követően 30 napunk van a szerződés megkötésére. Ehhez minden feltételt teljesítenünk kell – itt a szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumok benyújtására lesz szükség, amik egy standard hitelszerződéshez szükségesek lennének. Ilyen:

  • személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél és lakcímkártya (Kölcsönigénylő és Adóstárs részéről is)
  • ügyfél-azonosítási dokumentumok (okmánymásolatok, tényleges tulajdonosi nyilatkozat, kiemelt közszereplői nyilatkozat(ok) hiánytalanul és megfelelő adattartalommal)
  • tulajdonjog bejegyzésének igazolása (ha a pályázat benyújtásakor még csak széljegyen szerepelt)
  • osztatlan közös tulajdon érintettsége esetén a tulajdonostársak hozzájárulása a beruházáshoz
  • építési engedély köteles épületbővítésekkel, -átalakításokkal és -átépítésekkel kapcsolatos beruházások esetén a jogerős építési engedély benyújtása
  • KHR adatbázis ellenőrzése
  • nyilatkozat a Saját Forrás rendelkezésre állásáról
  • nyilatkozat, hogy a kapott pénzt valóban a pályázatban megjelölt projekt megvalósítására fordítjuk
  • Folyósítási Terv, mely havi bontásban tartalmazza a költési és megvalósítási ütemezést – aktualizálva.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: A kölcsönszerződés megkötésére további 30 napos haladékot kérhetünk, ami még maximum 60 nappal kitolható. Így összesen 120 napunk van a szerződés megkötésére. A halasztásokat indokolni kell, a 60 napos halasztásra csak rajtunk kívül álló okok miatt van lehetőség.

Kommunikációs kötelezettség teljesítése

A szerződéskötést követő 3 napon belül teljesítenünk kell az EU-s finanszírozásokban megszokott kommunikációs kötelezettséget. Ez jelen pályázat esetében egy tájékoztató matrica kiragasztásával történik. Lássuk a részleteket:

  • Tájékoztató matrica a felújítandó házon: jól látható helyen kell kihelyezni. A matricát a szerződéskötéskor adják át a bankban. Ha a matrica lekopik, újat kell igényelni, és ismét ki kell helyezni. 
  • A matricáról legalább két fotót kell készíteni: az egyiken legyen olvasható a szöveg, a másikon jól láthatónak kell lennie az elhelyezés helyszínének: hogy a tábla/matrica jól látható helyen szerepel az ingatlanon. 
  • A fotókat e-mailen kell megküldeni a kapcsolattartó MFB Plusz Pontra a kihelyezést követő 3 napon belül.

A projekt megvalósítása

A szerződés megkötését követően elkezdheted a pályázatban vállalt felújítást. Először az önerőt kell elköltened. Ezt követően ha szállítói finanszírozást választottál, akkor a szaki benyújthatja az előleg számláját vagy díjbekérőjét, ami alapján a hitelintézet közvetlenül az ő számlájára fogja kifizetni annak ellenértékét.

A pénz lehívásához neked le kell igazolnod az önerő elköltését, a szakinak pedig formaliag és tartalmilag kifogástalan számlát kell kiállítania. Ezeket mind le kell adnotok abban az MFB Pont Pluszban, ahol az eredeti kérelmet is benyújtottad.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: A folyósítási kérelmedre is kaphatsz hiánypótlást, ha valami nem megfelelő. A beérkezést követően 15 naptári napod lesz a hiánypótlást teljesíteni. Ha még mindig nem tökéletes a beadvány, itt is feltehetnek további Tisztázó Kérdéseket, aminek megválaszolására ismét 15 naptári napunk van.

Kifizetéseket a Rendelkezésre Tartási Idő lejártát megelőző 20. munkanapig van lehetőség. Az ún. Rendlkezésre Tartási Idő a hitelszerződés aláírását követően indul, és alapértelmezettként 2 év, ami egyszeri 6 hónappal meghosszabbítható.

A kifizetési kérlemeket ún. Lehívási Értesítő csomagban kell benyújtani – ezt a csomagot az MFB Pont Pluszon fogjuk megkapni. Ha benyújtunk számlákat vagy kérelmet a kifizetésre, akkor 3 munkanapon belül kapunk visszajelzést, hogy mindent rendben találtak-e a kifizetési kérelmünkkel. Ha kell, hiánypótlásra hívnak fel, de ha minden rendben van a pakkal, akkor 10 munkanapon belül történik meg a kifizetés.

A projekt zárása – eredményességmérés

A pályázat akkor eredményes, ha legalább 30%-os energiamegtakarítást érünk el a projekt keretében megvalósított korszerűsítésekkel. Alapvetően a projekt megvalósításának ideje az úgynevezett Rendelkezésre Tartási Idővel esik egybe. Ezt követően kezdődik meg a Türelmi idő, amin belül a projektet véglegesen le kell zárni. A Türelmi Idő 90 nap. Az eredményességmérést a Türelmi Idő első 30 napjában kell teljesíteni: tehát ebben az időszakban ki kell állítani a záró állapotról szóló energetikai tanúsítványt, és be is kell azt nyújtani a kapcsolattartásra kijelölt MFB Pont Pluszon.

  • Ha az eredmény jobb, mint az eredetileg vállalt: akkor az eredetileg pályázott arányban kerül kifizetésre a vissza nem térítendő támogatás és a hitel (tehát utólag nem lehet elnyerni a 40%-os energiamegtakarítási szintért járó +5%-os vissza nem térítendő támogatást. Ezt csak abban az esetben fizetik ki, ha eleve 40%-ot meghaladó vállalást tettünk a pályázat beadásakor.)
  • Ha az eredmény megfelel a vállalásunknak, akkor az eredetileg pályázott arányban kerül kifizetésre a vissza nem térítendő támogatás és a hitel.
  • Ha az eredmény elmarad a tervezett energiamegtakarítási szinttől, de elérte a legalább 30%-ot, akkor a 30%-os teljesítésnek megfelelően kerül kifizetésre a vissza nem térítendő támogatás és a hitel.
  • Ha az eredmény kisebb, mint az elvárt 30%-os energiamegtakarítás, akkor a Projekt szabálytalannak minősül, és a támogatás visszakövetelésre kerül.

Kölcsön törlesztése

A törlesztés a Türelmi idő lejártát követően havonta, egyenlő tőketörlesztő részletekben történik. A törlesztés esedékessége minden hónap 15. napja.

Innentől bármikor elő- és végtörleszthetjük a kölcsönt.

FONTOS: A hitel teljes visszafizetésének végéig elidegenítési tilalom van a házon. Ha mégis szeretnénk eladni, ahhoz a Bank jóváhagyása kell, és azonnal végtörleszteni kell a kölcsönt (vagy ha még folyamatban van a projekt megvalósítása, akkor visszafizetni a támogatást.

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: A Hitelprogram keretében lehetőség van arra, hogy a Lakástakarékpénztári számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítások a finanszírozási összegből fennmaradó kölcsönrész elő- vagy végtörlesztésére kerüljenek felhasználásra.

Kölcsönszerződés megszünése

A kölcsönösszeg teljes visszafizetésével a kölcsönszerződés megszűnik, a pályázat lezárásra kerül.

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!