Otthonfelújítási Program 2024

Főoldal » Otthonfelújítási Program
Értékelés:
0
(0)

2024. július 1-jétől pályázható az Otthonfelújítási Program 2024. A végleges kiírás 2024. június 17-én jelent meg a palyazat.gov.hu oldalon: https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-rep-10131-24/dokumentumok
Jelen cikkünk egy cikksorozat első része, melyben végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat a pályázásról. Alapadatok, főbb számok. Nézzük, mire elég az Otthonfeljítási Program!

A kérdések ,amikre választ kapsz:

Mekkora a keretösszeg?

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A pályázat keretében 108.24 milliárd forintot osztanak szét, de ebből csak 20 milliárd forint fordítható kazáncserére

Ráadásul kazáncseréhez a kölcsönszerződést legkésőbb 2024. december 31-ig meg kell kötni. Azaz kazáncserés pályázatok előre! Főleg, ha budapesti ingatlanról van szó! Mert egyrészt a 20 milliárd forintos keret kimerülhet akár december 31. előtt is, másrészt Budapesten 6.39 milliárd forintban maximalizálták a kiosztható támogatást, ami csak 1 000-1200 ház támogatására lesz elég. 

FONTOS: Kazáncsere önmagában nem finanszírozható a pályázatból, valamilyen elemet választanod kell majd mellé.

Az Otthonfelújítási Program 2024 szétosztható keretösszege országosan, kazáncserére és Budapesten

Hány nyertes lesz?

Maximum 20 ezer épületre fognak támogatást kifizetni. Számoljunk! Ha mindenki a maximális összeget igényli, akkor 120 milliárd forintra lenne szükség az igénylések kifizetéshez. Az átlagos támogatási összeg így a maximum 6 millió forintnál valamivel kevesebb: 5 412 000 Ft lesz.

Budapesten a keretösszeg limitált: 6.39 milliárd forint, ami mindössze 1065 ingatlan felújítására lesz elég. 

Ha a pályázat befogadásra került, és még elég a keretösszeg, akkor mindenki megkapja a támogatást, aki teljesíti a 30%-os energiamegtakarítási kritériumot a beruházás révén.

Mi történik, ha többen igényelnek támogatást, mint amennyire elég a keretösszeg?

A kérelem beadásáról átvételi elismervényt kapunk, és az azon szereplő időpont szerint állítják sorba a kérelmeket. Technikailag úgy figyelik a kimerülést, hogy a kért összeget azonnal “lefoglalják” a keretből. Amennyiben a beérkezett kérelmek összege eléri a keretösszeg tetejét, a további beérkezett kérelmeket várólistán állítják sorba. 

Amint megtörténik a kérelmek feldolgozása (melyre 70 nap áll rendelkezésre), és sorban megkötésre kerülnek a szerződések (amire további 120 nap áll rendelkezésre, de jellemzően 30 napon belül megtörténik), úgy derülhet ki, hogy bizonyos szerződések meghiúsulnak, és kerülhetünk előrébb a várólistán. 

🧑‍🔧 JÓ TUDNI: Úgy is támogatáshoz juthatunk a várólistáról, ha esetleg megemeli ka keretösszeget. Erre van utalás a kiírásban.

Mennyit kell erre várni?

Ha a benyújtástól számított 90 napon belül szabadul fel összeg, akkor a kölcsönkérelmet jóvá hagyják és 120 napon belül sor kerül a szerződéskötésre.

Ha 90 napon túl szabadul fel keretösszeg, akkor aktualizálni kell a személyes és jövedelemadatokat, és az aktuális Eljárási Rend szerint történik egy új hitelbírálat. Erre 30 nap áll rendelkezésre, ami alatt döntés is születik. Pozitív eredmény esetén 120 napunk van a szerződéskötésre.

Mire lehet pályázni?

  • Külső homlokzati hőszigetelésre, 
  • tetőszigetelésre, lapostető szigetelésre
  • fűtetlen pince feletti szerkezetek hőszigetelésére
  • ablakcserére, ami történhet árnyékolók beépítésével 
  • (de annak költségét nem lehet elszámolni a támogatás terhére)
  • melegvíz rendszer korszerűsítésre 
  • kazánra vagy hőszivattyúra

Fűtéskorszerűsítést és használati melegvíz rendszer felújítást  nem lehet önmagában pályázni, vagy csak egymással párban.  Mindig kell mellé még valamilyen elem: pl. szigetelés vagy ablakcsere.

Az Otthonfelújítási Támogatás fordítható homlokzati hőszigetelésre, ablakcserére, hőszivattyúra, kazáncserére, padlás- és födémszigetelésre is

Kazáncsere esetén választhatunk: csak a kazánt cseréljük ki, vagy társítunk mellé kéményfelújítást – de ha kéményt szeretnénk, akkor hőleadó berendezéseket is korszerűsíteni, cserélni kell. Ezen kívül lehet még tetszőlegesen melegvizes puffertartályt telepíteni, hőszabályozó készülékeket beépíteni és a szekunder fűtési kör átalakítani (hőleadókkal együtt) önmagában is megvalósítható.

Meddig lehet pályázni?

2025. december 31-ig lehet pályázni, de gyakorlatilag nem érdemes várni. Budapesten csak 1065-1200 ingatlan nyerhet támogatást, Ráadásul kazáncserét csak a 2024 év végéig megkötött  kölcsönszerződések esetén lehet elszámolni. És a kazánra fordítható támogatási összeg is limitált: maximum 20 milliárd forint. 

Hol és hogyan kell pályázni?

A pályázat leadásához egy kérelmet kell kitölteni, és csatolni kell az előírt mellékleteket.  A pakkot papíron, a Lakossági MFB Pont Pluszokon lehet beadni. Érdemes előre időpontot egyeztetni, az ügyintézés legalább 30 percet vesz majd igénybe.

A pályázatot leghamarabb 2024. július 1-jén tudod beadni. 

Elvileg 2025 végéig tudsz pályázni, de ha a keretösszeg hamarabb kimerül, akkor felfüggesztik a kiírást, és a jelentkezésed legjobb esetben is várólistára kerül.

Olvasd el cikksorozatunkat, hogy teljes képet kapj a pályázatról:

A pályázat feltételei:

Az adminisztrációs követlemények:

Szaki és megrendelő viszonya:

Ne maradj le!

Ha mindig pontos és jól értelmezhető információkat szeretnél kapni az aktuális korszerűsítési támogatásokról, iratkozz fel az Otthonfelújítási Programmal kapcsolatos hírlevelünkre, és garantáljuk, hogy azonnal értesítünk a legfontosabb hírekről!
Világosan, részletesen, szakértelemmel.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!