Melyiket válasszam? A külső hőszigetelés anyagairól

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
5
(5)

A homlokzati hőszigetelés alapvetően arra szolgál, hogy megőrizze az otthonunkban a kívánt klímát és növelje a komfortérzetet.  

Fűtésszezonban a homlokzati hőszigetelés célja a hőveszteség minimalizálása, ezzel együtt pedig a fűtési költségek, a rezsi csökkentése. Nyáron a külső hőszigetelés megakadályozza, hogy az otthonunk túlmelegedjen a forró napokon, így spórolhatunk például a klímaberendezések telepítésén és működtetésén is.

Mire jó a homlokzati hőszigetelés?

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

A jó homlokzati hőszigetelés tehát segíthet csökkenteni a rezsiköltségeket, mivel hatékonyan tartja meg a hőt télen és véd az extrém hőségtől nyáron, ám ezentúl számos egyéb hasznos tulajdonsággal is kedvezően befolyásolja az ingatlanunk komfort szintjét. A megfelelő hőszigetelés a hőmérséklet ingadozások, páratartalom változások és fagy ellen is védelmet nyújt, valamint segít megelőzni a falak vizesedését és a penész kialakulását. Emellett a homlokzati hőszigetelés jó hangszigetelő képességgel is rendelkezik, így csökkentheti az utcai zajok hatásait is (a maximális hatás érdekében érdemes a nyílászárókat is hő- és hangszigetelt típusra cserélni). A kőzetgyapot szigetelés alapvetően nem gyúlékony, ezért a tűz ellen is védi az épület szerkezetét, gátolja a tűz továbbterjedését.

A homlokzati hőszigetelés főbb anyagai 

A homlokzati hőszigeteléshez többféle anyag, illetve hőszigetelő rendszer alkalmazható.

Az alaprendszerek általában a szigetelő lapokat, a hálót és a ragasztót tartalmazzák, de a kiegészítőket, pl. dübeleket, indító profilokat, élvédőket nem. A teljes hőszigetelő rendszer az alapon felül tartalmazza még a színvakolatot és az alapozót is.

A hőszigetelő lapok közül három “klasszikus”, és elterjedt anyag a

  • hagyományos fehér polisztirol (EPS)
  • grafitos polisztirol, ami kb 20%-kal hatékonyabb, mint a grafit adalékanyag nélküli változat
  • kőzetgyapot, ami kicsit alacsonyabb hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint a polisztirol, de jóval környezetbarátabb, és bizonyos esetekben, pl. vályogházaknál csak ez használható

lábazati hőszigeteléshez a legmegfelelőbb az XPS, azaz az extrudált polisztirol, ami  kifejezetten a lábazati hőszigetelésre alkalmas anyag, mert nem szívja fel úgy a vizet, mint az EPS szigetelés, és ellenálóbb a sérülésekkel szemben. Anyagárban drágább, de legtöbbször nem kell belőle nagy mennyiség.

Az tehát egyértelmű, hogy a lábazathoz XPS-t érdemes használni,de mi a helyzet a másik három “klasszikussal”? Melyik anyagot érdemes választani homlokzatszigetelés esetén?

A válasz természetesen függ attól, hogy milyen falazatra, milyen körülmények és feltételek alapján szeretnénk a hőszigetelést kialakítani.

Alább összefoglaljuk az egyes szigetelő anyagot előnyeit és hátrányait.

A kőzetgyapot előnyei és hátrányai

A kőzetgyapot az EPS-sel szemben természetes alapanyagú szigetelő lap. 

Hangszigetelő és páraáteresztő képessége kiváló, ezért kifejezetten ajánlják kőfala, vályogházak, szilikátos falak hőszigetelésére.

Emellett magas olvadáspontja van, ami miatt tűzbiztos, biztonságos szigetelést tesz lehetővé. 

A kőzetgyapot szigeteléssel ellátott házak környezetbarát, komfortos és biztonságos otthont jelentenek.

A kőzetgyapot hátránya, hogy a hőszigetelő képessége kicsit kisebb, mint az EPS és a grafitos lapoké, ragasztása nehezebb kellemetlenebb vele dolgozni, ezért a hőszigetelő szakemberek általában magasabb munkadíjjal vállalják a telepítését, ami az eleve magasabb anyagdíjjal párosulva jelentősen – mintegy 20-25%-kal – megdrágítja a kivitelezést.

Az EPS szigetelés és a grafitos polisztirol szigetelő lap előnyei és hátrányai

Az EPS kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ami segít csökkenteni az energiaszámlánkat és javítani az épület energiateljesítményét. 

A polisztirol könnyű anyag, ami megkönnyíti a szállítást és telepítést. Nem terheli le az épület szerkezetét.  Ez az anyag könnyen vágható, könnyen telepíthető.

Mindemellett az EPS egy viszonylag olcsó hőszigetelő anyag, így kedvező ár-érték aránnyal rendelkezik. 

A polisztirol lap ellenáll a gombák és rovaroknak, mindamellett érdemes tudni, hogy az egerek bizony megrághatják, sőt a harkályok is képesek addig kopogtatni élelem után kutatva a télen, míg komoly károkat okoznak.

Az EPS legnagyobb hátránya azonban az, hogy könnyen gyullad, és a tűz esetén füstöt és mérgező gázokat bocsát ki. Az EPS a gyártása során is káros anyagokat bocsát ki, és nem környezetbarát anyag, ráadásul az újrahasznosítása is korlátozott. 

Az EPS hosszú távon nem rendelkezik jó UV-állósággal, ezért napsütésnek kitett területeken nem ajánlott.

A grafitos polisztirol még jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, mint az EPS, így hatékonyabb hőszigetelést biztosít. Szakembereink szerint mintegy 20-25%-kal hatékonyabb, mint a sima EPS lapok, így a legtöbb szakember ezt ajánlja.

Emellett  a grafitos szigetelőanyag nagyobb nyomószilárdsággal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb terhelést is elviseljen. Emellett ugyanazokkal az előnyökkel rendelkezik, mint a fehér EPS lapok. 

Hátrányait tekintve ugyancsak hasonló az EPS-hez, gyúlékony, nem környezetbarát, és drágább is, mint az EPS.

Polisztirol vs. kőzetgyapot

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az örök kérdésre, miszerint polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelést válasszunk-e, átlagos épületek, családi házak esetén a legnyomósabb érv az ár szokott lenni, ami az EPS felé billenti a mérleget.

A polisztirol ugyanis olcsóbban kivitelezhető, a kőzetgyapot szigetelések gyakran két-háromszor drágábbak nála. Fontos információ, hogy nemcsak az alapanyag drágább, de a munkadíj is magasabb szokott lenni, mert a kőzetgyapot táblák felfogatása is körülményesebb, a lapok lényegesen nehezebbek, valamint nehezebb őket ragasztani is. ezért a szakemberek magasabb négyzetméter áron rakják fel őket mint az EPS lapokat.
Amennyiben viszont be kell tartani valamilyen  speciális tűzvédelmi előírást, vagy kimagasló páraáteresztő értékű szigetelésre van szükség (pl vályog esetén)  akkor indokolt a kőzetgyapot választása, hiszen a kőzetgyapot  magasabb tűzvédelmi osztályba sorolható, és a szellőzés tekintetében szintén előnyösebb tulajdonságokat tud felvonultatni, mint a polis

Ez a cikk a JóSzaki hőszigetelő szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Indíts ajánlatkérést most, ingyenesen!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!