Teal cégnél dolgozom, segítség!

Főoldal » Jövő szervezetei
Értékelés:
0
(0)

Namármost az van, hogy a JóSzaki egy teal cég, tudtátok? Én sem tudtam sokáig, míg egy napon elkeveredtem a nyílt napjukra, majd egy éve 🙂

Embert kerestek, én meg új munkahelyet, így kerültem hozzájuk. Szemben a szokásos, frontális, kiöltözős interjú-formával, itt nagyon másról volt szó. Konkrétan arról szólt az a pár óra (és előre mondták, hogy nem lesz rövid – ajvé, gondoltam…), hogy megmutatták magukat, a céget, a működést, a problémákat, a feladatokat, majd a végén egyszerűen csak feltették a kérdést a jelenlevőknek: még mindig érdekel?

Nos, engem érdekelt, és azóta is együtt dolgozunk. Most már tudok egy csomó mindent holacracyról, tealről, de nem mondanám, hogy nincsenek kérdéseim.

Ha nagyon röviden kellene ezt a fajta cég-működést jellemezni, akkor azt mondanám, hogy pl. nincs igazából főnök, a szerepeket és feladatokat úgy alakíthatja mindenki, ahogy jól esik, és ahogy persze a cég és a mi érdekeink, céljaink diktálják. Teljes egészként vagyunk jelen a munkánkban, azaz nincs XY anya és ZB munkás, hanem XYZB munkásanya van.

De a gyakorlatban ez mit jelent?

Nincs főnök = egyszerűen nincs. Van olyan, akihez fordulhatsz, ha valami nem megy, vagy nem úgy megy, ahogy jónak érzed, mindig van, aki segít, de összességében még az is, aki főnökszerű, nna még az is hárít magától minden, régimódi értelembe vett főnöki feladatot. Nem mondja meg senki, hogy mikor kezdj el dolgozni, hogy mikor fejezd be, hogy mikor mehetsz szabira, vagy mikor nem, hogy milyen feladatot teljesíts, vagy mit hagyj abba…Olyan projektet viszel, vagy olyanba szállsz be, amilyenbe és amennyire szeretnél, amihez erőt, energiát és indíttatást érzel. Hogy ebből akkor anarchia lesz és káosz? Nem, neeem.

Home office= többnyire hiányzik a klasszikus értelembe vett munkahely is. Leginkább otthonról dolgozunk, ennek minden előnyével és hátrányával. Én speciel nagyon szeretek bemenni néha az irodába is, de általában úgy szervezem, hogy ez max. 2 napot vegyen el a hetemből. Az iroda az jó (A66 – egy nagyon különleges iroda ráadásul), de vannak dolgok, amiket otthon jobban tudok csinálni…Például cikket írni erről-arról, most pl. a teal-ről, telefonálgatni a Szakiknak, ilyesmi:)

Teljesség=egy hagyományos munkahelyen elvileg, mondom, elvileg elvárás, hogy akármi is a helyzet úgy egyébként az életedben, azt hagyd a kapukon kívül, és koncentrálj a szakmai kihívásokra. Egy teal szervezetben ezzel szemben teljes egészként vagy jelen, nem csak a szakmai, hanem a magán-éneddel is. Ez jó, nagyon jó egyfelől, ám (hogy egy némiképpen negatív aspektust is említsek) gyakorlatilag egyenesen vezet a 168 órás munkahéthez, ha nem vigyázol 🙂

A mindennapokban ez például úgy jelenik meg, hogy a sok otthonról dolgozó – egymással ritkán találkozó, ha összeül hangouts-on megbeszélni valamit, akkor a beszélgetés mindig (vagy legtöbbször) egy “hogy vagy?”-körnek nevezett valamivel kezdődik. Ez pont arra jó, hogy mindenki elmondhassa, hogy honnan, miből érkezett erre a megbeszélésre, mik határozzák meg éppen a kedvét, az életét, a munkához való viszonyát. Képbe kerülünk egymás kapcsán, egymásra hangolódunk, mondhatjuk így.

Önszerveződés, önmenedzsment= Nnna ez egy nagyon nehéz és egyben nagyon jó dolog. Az lehetsz, aki akarsz lenni, hogy rögtön a tételmondattal nyissak. Igen ám, de ahhoz, hogy tudd, mit is akarsz, ahhoz nem árt ismerni önmagad:) Ez pedig, mármint az önismeret, nem is annyira magától értetődő dolog, mint ahogy sokan azt gondolják. Nekem speciel pont ez az oldala az a teal-nek, ami a legtöbb fejtörést okozza.

Küldetés= egy teal cég sohasem csak a profit miatt működik, nem az az egyetlen és fő célja. Kell, hogy legyen valami olyan ok is az együtt-gondolkozásra, ami ennél nagyobb, több. Nálunk is kialakult A Küldetés, csak elég nehéz röviden és tömören összefoglalni. Nem is próbálkozom ezzel – külön CIKK szól róla, olvassátok!

Ha felkeltettem az érdeklődésed a teal-lel kapcsolatban, ITT tudsz sokkal több infót összeszedni róla, vagy javaslom, hogy szerezd meg és olvasd el EZT a könyvet.

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk. 

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Jön a tavasz, a szomszéd kertjében szép sorjában megjelennek az első hóvirágok és színpompás krókuszok, míg a miénkben ördögszekeret

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk.