Mitől jó egy referenciakép, az enyém is lehet ilyen megnyerő?

Főoldal » Partneri kultúra
Értékelés:
5
(5)

Most a referenciaképek kerülnek terítékre. Kivesézzem, hogy mitől jó egy fénykép, és milyen apróságokat érdemes kerülni annak érdekében, hogy valóban az mutassák, amit te szeretnél: egy jó képet egy jó munkáról. De mindenek előtt azzal kezdem, hogy miért is fontos a referenciakép egyáltalán.

jo_referencia_kep.jpg

Miért van szükség referenciaképre?

Te is szeretnél egy menő jószakis profilt, hogy az ügyfelek álljanak sorba érted?

Nézz szét az oldalunkon, inspirálódj és regisztrálj!

A referenciakép azért fontos, hogy a leendő megrendelők megtekinthessék, hogy

  • korábban milyen munkákat végeztél
  • és azt mennyire precízen tetted

Sokan akkor határozzák el végleg magukat egy-egy szaki mellett, amikor a feltöltött képeiket lapozgatják. A képek bizalmat ébresztenek irántad és a munkád iránt, egyfajta visszaigazolás, hogy elsőre is jól gondolták, hogy te vagy az ő emberük. A legtöbben sokkal szívesebben választanak olyan szakembert, aki tölt fel (jó) referenciaképeket, mint akik egyáltalán nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Most pedig lássuk, mi mindenre kell figyelni, hogy igazán jó legyen egy referenciakép! Mert mint mindennek, ennek is megvannak a maga fortélyai. De ne aggódj, semmi ördöngösség nincs benne, pusztán egy kis odafigyelésre lesz szükséged, és néhány perccel több időbe fog kerülni, de az eredmény többszörösen megtérül majd: megrendelés formájában.

Milyen fajta képeket érdemes feltölteni?

Előtte-utána fotók

A látványos kategóriában biztosan dobogós az előtte-utána fotó kombináció. Érdemes egy-kettőt feltölteni, ha rendelkezel ilyennel, ha pedig nem, akkor a következő munkád fotózásánál gondolj erre!
A képek feltöltésénél arra vigyázz, hogy egyértelmű legyen, hogy az “előtte” nem a te munkád, csak az “utána”, és a két kép összetartozik. Szerintem az a legjobb megoldás, ha egy kép bal és jobb oldalára szerkesztve teszed fel őket, és esetleg felirattal is ellátod.

Képek a végeredményekről

Egy kép az nem kép. Na jó, de az. De ha minimumot kellene meghatározni, azért egy fél tucat referenciakép már több mindent megmutat. Szóval, ha már rászántad magad, akkor ne állj meg egy képnél!

Nyilván nem minden munkádnál teheted meg, hogy megörökíted és feltöltöd a profil oldaladra. Nem is kell túl sok kép, de ha sikerül például egy “már belakták” képet is készítened, a “pont most fejeztem be” stílusúak mellé, az nagyon klassz lenne. Arra gondolok, hogy egy használatban lévő, de tiszta fürdőszoba, vagy bútorokkal berendezett frissen festett nappali tetszetős éke lehet a képgyűjteményednek. Az otthonosabb képek jobb hangulatot teremtenek.

Jó példa:

Több téma, több szemszögből

Jogos a kérdés, hogy mik legyenek a képeken, mert maga a mennyiség nem elég a sikerhez. Ha pl. mindegyiken ugyanaz van, ugyan olyan beállításból, akkor a több kép sem visz közelebb a célodhoz. Ha több különböző szakmához is értesz, és szoktál is végezni, akkor mindegyikről dobjál fel néhány referenciafotót.

Ha burkoló vagy, akkor a fürdőszoba csempézésről nyugodtan tegyél fel egy átfogó egész fürdőszobát mutató képet és egy részletre ránagyítósat is. Csak okosan válaszd meg az utóbbit, hogy tényleg legyen mit nézni rajta, egy bonyolultabb vagy különösen látványos részletet keress. Ha egyedi megoldással oldottál meg egy helyzetet, akkor azt is örökítsd meg!

+ Munkafolyamatról készült képek

Ez a fajta kép egy választható plusz, abból sem lesz gond, ha ezt kihagyod, és bőven elég belőle egy-kettő is. De hitelesebbé teszi a képgalériádat, különösen akkor, ha te is rajta vagy a képen akár a kamera felé fordulva, akár munka közben. De ez már inkább pszichológia.

Jó példa:

Inkább ne:

radeczky-imre-burkolo-20170104012204276.jpg

+ Különleges szerszámokról

Elsőre furcsának tűnhet, de ha vannak olyan szerszámaid, ami nincs minden szakinak, mert extra jók, drágák, praktikusak stb. – azokról készíts egy fényképet! Burkolóknál, ha jól tudom, például nem mindenki tud bizony méret felett csempét vágni, mert nem rendelkezik a szükséges csempevágó mérettel. Egy külön képet nem feltétlen kell erre áldozni, de egy befejezett fürdőszoba közepére beteheted a büszkeségedet.

Ettől lesznek klasszak a te fotóid is:

Jó eszközzel készül

 A referenciaképek kulcs pontja a minőség. Sajnos az ezer éves mobillal készült felvételek nem fognak elég jól mutatni. Amikor úgy gondolod, hogy az adott munkáról szívesen lőnél pár képet, akkor reggel vigyél magaddal egy fényképezőgépet, ami tud minőségi képeket csinálni. Ide is kerestem kevésbé sikerült felvételt, de sajnos az a fájó igazság, hogy azok közül a szakik közül, akiknek átnéztem a képeit, szinte mindenkinél találtam gyengécske fotót. Tessék szigorúbban kirostálni a képeket!

Inkább ne:

tenyak-gyorgy-terkovezes-20171026204352248.jpg

Ügyelj a fényviszonyokra!

Ronda ez a cím, igaz? Arról van csak szó, hogy figyelj oda, hogy világosban fotózz. Ha nincs lehetőség természetes fényre, akkor kellő erősségű mesterséges fényre van szükség, különben a képek homályosak, maszatosak és kivehetetlenek lesznek. Azokat pedig nem érdemes feltölteni, mert csak rombolják az imidzsedet.

Csak az legyen a képen, ami fontos! Irányított figyelem. A képen az kapjon hangsúlyt, amit szeretnél megmutatni! Ha megnyitok egy képet, és egyből nem tudom megmondani, hogy mit kell rajta látni ,(nagyon sok ilyen van feltöltve) akkor bizony ott gond van.

Ezt nem lehet eléggé kiemelni, legszívesebben pirossal írnám. A figyelemelterelő kacatokat tessék elpakolni még a kattintás előtt! A szeméthegyek, üres vizes palackok, szétszórt szerszámok, rongydarabok miatt bizony elkalandoznak a tekintetek, és nem is mutatnak túl jól. A beszélgető emberekről (főleg ha a lapátot támasztják) és a lecsúszott nadrágokról meg ne is beszéljünk. Bármilyen formásak is a hátsók, semmi keresnivalójuk a képeken.

Forgasd be a képeket

Ha eljutottál addig, hogy kész vannak a tökéletes képeid, akkor a feltöltésre is fordíts egy kis gondot. A fekvő képek legyenek vízszintesek, a többiek pedig katonásan álljanak. Azok a képek, amik nincsenek helyes pozícióba forgatva, semmit nem érnek, egyszerűen tovább görget rajtuk mindenki, bosszantóak maximum, de nem az lenne a céljuk.

Feliratok

Ha egy képen nem magától érthetődő, hogy mit készítettél te, vagy szeretnéd jobban nyomatékosítani, nyugodtan feliratozd a képeket alul, középen vagy a jobb sarokban!
Pl. kirakat mázolás vagy cég feliratának elkészítése.

Pozitív példák

Itt van néhány követendő példa, milyen is a látványos és jó referenciakép.

A cikkben szereplő képek kivétel nélkül a Jószaki oldaláról származnak. Ti töltöttétek fel őket egytől-egyig.

Mond csak a te portfóliód, hogy fest? Jók a képek benne, megfelelően vannak tájolva? Szerintem a cikk pontjai alapján vess néhány kritikus pillantást a saját oldaladra, hogy az ajánlatkérők legközelebb már csak helyeslően bólogassanak, ha nálad nézegetnek.

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Jól jönne némi plusz munkalehetőség?

Regisztrálj szakiként a Jószakira!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!