Hogyan válasszunk festéket az ajtókra, ablakokra? Mivel mázoljunk?

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4.7
(7)

A festékek, alapozók, egyéb adalékanyagok kiválasztása

A gyártók komplett bevonatrendszereket alakítanak ki, melyek egy termékcsaládba foglalják a szükséges impregnáló szert, alapozót, simító tapaszt és zománcfestéket, így érdemes ezt figyelembe véve a gyártói utasításokat követni a rétegelés megtervezésekor. Az alaptól a bevonat felé haladva a kiválasztott anyagok mindig egyre kötőanyagdúsabbak és rugalmasabbak. Rugalmas alapozóra nem alkalmazhatunk merevebb fedőfestéket, illetve fényes alapozó vagy közbenső rétegre sem érdemes matt fedőfelületet felvinni. 

Mielőtt belevágunk a mázolásba, bátran készítsünk esztétikai terveket!

Ablakok és ajtók mázolását általában darabáron vállalják a festők.

Egy üveges ajtó méretét egyszer, teli ajtó méretét kétszer számolják. Egy ablak vagy ajtó mázolása általában 10-15 ezer forint körül mozog nagyobb javítási munkák nélkül.

A kiválasztás szempontjai

  • az anyagok az adott mechanikai, légköri és korróziós hatásoknak megfelelően ellenállóak legyenek
  • a felületnek és a szerkezetnek védelmet biztosítsanak a korróziós hatásokkal szemben
  • a fedőréteg elhasználódási idejét is figyelembe kell venni, valamint
  • az esztétikai és higiéniai igényeknek történő megfelelést
  • meghibásodás esetén a bevonat javíthatósága is szempont lehet, illetve
  • az allergén anyagok és vegyszerek használatának mérlegelése, egészségügyi tényezők (különösen élelmiszerfeldolgozó helyiségekben, gyerekszobákban)

Mechanikai és fizikai jellemzők

  • Tapadás: megfelelősége az alappal, illetve az előzőleg felvitt rétegekkel
  • Kopásállóság: különösen a dörzsölésnek, súrlódó, koptató igénybevételnek kitett felületeknél (pl. padlólakk). 

FIGYELEM: A kopásállóság nincs mindig összefüggésben a bevonat keménységével.

  • Ütésállóság: általában azt jellemzi, hogy mekkora erejű ütést visel el a bevonat meghibásodás nélkül.
  • Rugalmasság, szívósság: akkor van jelentősége, ha a mázolt felület a mázolás után további alakváltoztatásnak van kitéve.
  • Időállóság, elöregedési hajlam: általában összetett károsodási folyamatokra vizsgálják, az öregedés jellemzően a bevonat rugalmasságának csökkenésével jár. A festékek időállóságát napfény- és fényállóságra, kvarcfényállóságra is vizsgálják.
  • Porozitás: A festékbevonat lyukacsosságát jellemzi, minél nagyobb a lyukacsosság, annál kisebb a védőhatás, illetve jellemzően annál nagyobb a vízáteresztő hatása a bevonatnak, ami hólyagosodáshoz vezethet.
Ha nem a mechanikai és kémiai igénybevételnek megfelelő bevonatot választjuk, hamar számolnunk kell a mázolás felúításának költségével.
  • Víz-, gőz, és páraáteresztő képesség: a porozitással szorosan összefüggő tulajdonság.
  • Duzzadási hajlam víz hatására: párás és kültéri helyiségekben végzett mázolás esetén kiemelten fontos, hogy a festékek minél kevesebb vizet vegyenek fel, ill. hogy a felvett víz hatására ne duzzadjon meg a festékréteg.
  • Hőállóság: értelemszerű, az öregedési hajlam egyik mutatószáma, ismérve.
  • Vegyi ellenállóság: minthogy a mázolás kifejezetten korrózióvédelmi technika, és nagyipari körülmények között is gyakorta alkalmazzák, a festékeket jellemezhetjük sóoldatokkal szembeni ellenállóságuk, gázokkal és gőzökkel szembeni ellenállóságuk, sav- és lúgállóságuk, oldószerállóságuk szempontjából is.
  • Gombásodás-penészesedési hajlam: kifejezetten élelmiszeripari célú vagy vizes helyiségekben történő felhasználás esetén lehet fontos ismerni az adott festék gombásodási hajlamát.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

A mázolás menete lépésről-lépésre

Mázolási feladatok a ház körül

Mázolás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a mázolásról

Esztétikai jellemzők

  • Fényesség: A bevonat lehet magasfényű fényes, selyem- vagy zsírfényű, illetve matt. Minőségi különbséget nem feltételez.
  • Színárnyalat: fontos, hogy az adott anyag színe egyenletes legyen. Egy-egy festék színárnyalata a színkódokkal jellemzett, de fehérségtartalmát akár külön százalékosan is meghatározhatják a gyártók.
  • Megjelenés: a festéknek egyenletesnek, folytonossági hiányoktól mentesen teríthetőnek kell lennie. Általános követelmény, hogy kiálló szemcséket, anyagegyenletlenségeket ne tartalmazzon.
Ityim Szabolcs mázoló szakember kültéri mázolási munkái. Tornácok fa födémének esztétikus mázolása.
Ityim Szabolcs regisztrált szakink munkái. Nem csak szakszerű kivitelezés, de esztétikus megjelenés is jellemzi a tornácok, teraszok födémkezelését. Szabolcs Lakitelek 85 km-es körzetében vállal munkákat.

Színválasztás

A mázolás megkezdése előtt készítsünk esztétikai terveket: határozzuk meg, milyen színű, mintázatú bevonatot tervezünk, illetve, hogy fényes, selyemfényű vagy matt bevonatot szeretnénk végeredményül kapni. A tervezés szakaszában végiggondolhatjuk azt is, hogy mely műveleteket tervezzük kézzel és melyeket tudjuk gépi erővel ellátni. Ehhez gondoljuk végig a mázolás lépéseit.

A festékek jellemzően színtartóak, ugyanakkor lakkok és lazúrok az idő múlásával fény és UV-sugárzás hatására elszíneződhetnek.

👷🏻‍♂️ JÓ TUDNI: Bizonyos bevonatok csak a felhordást követő pár nap elteltével érik el végleges színárnyalatukat.

💡 TIPP: Érdemes próbafestést végezni, hogy ellenőrizhessük, az adott anyaggal kölcsönhatásba lépve milyen végeredményt kapunk. 

Mivel jellemzően a mázolási munkák térben kis felületen történnek, a színdinamikai hatáskeltés a valós alkalmazás során torzult színérzékelést eredményezhet, amit ajánlott a színválasztáskor figyelembe venni. 

Ha kiválasztottuk a bevonat márkáját és típusát, bátran válogassunk az azon belül kapható színárnyalatok között! A festék tartósságát ez már nem befolyásolja.

Bizonyos csövek, berendezések (pl. kültéri gázcsövek) szabvány színben előírt mázolásától nem térhetünk el. 

Ha pedig biztosra akarunk menni, mindenképp konzultáljunk egy profi szobafestő-mázolóval, hiszen a fent felsorolt festéktulajdonságok egy részét nem tüntetik fel a gyártók a festékes dobozokon – azt csak hosszú évek tapasztalatával lehet igazán jól megmondani, a mi berendezéseinkre melyik a legalkalmasabb bevonat.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4.7 / 5. Vote count: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!