Lakástámogatásra akár 3 millió Ft jár 2021-ben: tudj meg mindent az elérhető állami támogatásokról

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
3
(2)

Hatalmas lehetőséghez jutottak a lakásfelújításra készülő családosok idén. Az állam akár 3 millió forintig is állja a költségeket mindazon családok esetében, akik megfelelnek a feltételeknek.

Tudni akarja, milyen feltételekkel juthat lakásfelújítási támogatáshoz, jogosult-e a támogatásra vagy milyen módon veheti igénybe az állami segítséget? Akkor éppen Önnek szól ez a cikk!

Az otthonfelújítási támogatás jogi háttere

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának feltételeit a Magyar Közlöny 2020. évi 259. számában, 2020. november 25-én megjelent, a Kormány 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelete szabályozza.

CTA szöveg, hogy miért jó a joszaki.hu!

Donec nec bibendum dolor. Sed tortor ante, ornare a ligula nec, vulputate condimentum justo. Quisque velit risus, pellentesque ut rhoncus sit amet, fermentum a ligula. Suspendisse potenti.

A családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendelet tartalmazza a bejelentett otthonfelújítási program részletes szabályait, ide értve a támogatás mértékét, a támogatott felhasználási célokat, a támogatás igénybevételének feltételeit és az igénylés szabályait is.

Következzenek most a legfőbb tudnivalók a rendelet kapcsán, hiszen a felújítási költség felét (legfeljebb 3 millió forintig) állja az állam!

A lakásfelújítási támogatás legfontosabb tudnivalói

Mindenekelőtt tisztázzuk: ez a támogatás csak szakemberek által, számla ellenében végzett otthonra vonatkozó felújításra érvényesíthető.

Azaz felejtsük el, hogy áthívjuk a sógort, havert és szülőket, és önerőből kifestjük a lakást, meg cseréljük az ablakokat-ajtókat, aztán kiügyeskedjük, hogy mennyi legyen az annyi! Az állam kérni fogja a tételes számlát, amin ott kell szerepeljenek a szakember vagy a kivitelező cég adatai.

A legegyszerűbb tehát, ha egy megbízható szakit kérsz fel a munkára a Jószaki.hu oldaláról, mert akkor biztos lehetsz benne, hogy jó lesz az eredmény is, plusz számlát kapsz a munkáról, így igénybe veheted az otthonfelújítási támogatást.

A lakásfelújítási támogatás legfontosabb tudnivalói
A lakásfelújítási támogatás legfontosabb tudnivalói

Kik vehetik igénybe a lakástámogatás?

Az egyik lényeges feltétel az, hogy az otthonfelújítási támogatást a legalább egy gyermeket váró, vagy nevelő családok, vagy egyedülálló szülők vehetik igénybe az otthonuk felújítási költségeinek részben való fedezésére, amennyiben ő(k) vagy a gyermek(ek) legalább 50%-ban tulajdonosa(i) a lakásnak.

A CSOK feltétele a lakástámogatásnak?

Szerencsére nem! Így az is igénybe veheti az otthonfelújítási támogatást, aki nem él a családi otthonteremtési kedvezménnyel, azaz a CSOK-kal.

Hitellel terhelt lakásra és/vagy meglévő hitel mellett is igényelhető a lakástámogatás?

A válasz röviden az, hogy igen, mert a lakásfelújítási támogatásnál a rendelet figyelmen kívül hagyja a jelzálogot, így az nem akadálya a támogatásnak!

Ugyanakkor az igénylőnek köztartozásmentesnek kell lennie – tehát ha nem terhelt a lakás, de neked van köztartozásod, előbb azt még szükséges rendezned.

Mettől meddig vehető igénybe a lakástámogatás?

Szintén a legfontosabb tényezők közé tartozik az időkorlát: az 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet 2021. január elsején lépett hatályba és 2022. december 31-ig igényelhető, azaz két éven át elérhető minden, arra jogosult család számára!

Mekkora összegre vehető fel a lakásfelújítási támogatás?

Az állam azt vállalja, hogy a számlákkal igazolt költségek felét, de legfeljebb hárommillió forintot visszautal. Ez egyaránt vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre, egy nagyon fontos megkötéssel!

A rendelet értelmében a lakásfelújítási támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet. Ez tehát azt jelenti, hogy hárommillió forint összegig téríti meg az állam a költségek felét úgy, hogy a megtérített költség fele (másfél millió forint) lehet maximum az anyaköltség illetve a vállalkozói díj.

Saját magam is felújíthatom a lakásom állami támogatással?

Nem. Az otthonfelújítási támogatás csak szakemberek által végzett munka díjának (részleges) megtérítésére, számla ellenében igényelhető.

Saját magam is felújíthatom a lakásom állami támogatással?
Saját magam is felújíthatom a lakásom állami támogatással?

A rendelet értelmében a „felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a  vállalkozó az  igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az  igénylő vagy az  igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője.

Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell.”

Összefoglalva, mindazon magyar családok, amelyek legalább egy gyermeket várnak vagy nevelnek, és otthonukat független szakember által 2021. január 1. és 2022. december 31. között, számla ellenében újítják fel, igényelhetik a lakásfelújítási támogatást, amely a költségek fele, de maximum 3 millió forint lehet.

További részletek a lakásfelújítási támogatásról

Amennyiben megfelelsz a fenti feltételeknek, akkor ellazulhatsz: a támogatás egészen sok mindenre érvényesíthető, a festéstől a vizes helyiségek felújításán át egészen az energetikai korszerűsítésig, sőt a teljes lakás felújítására is.

A lényeg az, hogy a költségek felét, de legfeljebb 3 000 000 Ft-ot fizet vissza az állam. Ez azt jelenti, hogy bár előre ki kell fizetni a teljes összeget, de három millió forintig utólag finanszírozza az állam a felét, tehát ennyi fog visszajárni.

Emellett, ahogy már említettük, ennek a pénznek legfeljebb a fele lehet anyaköltség illetve a másik fele a vállalkozói díj.

Példák az otthonfelújítási támogadás összegére

Lássunk két példát most az egyértelműség kedvéért.

  1. A felújítás összege 4 350 000 Ft. Ennek a fele 2 175 000 Ft, ez kevesebb, mint 3 000 000, tehát ezt teljes egészében megkaphatod utólag, ha számlákkal leigazolod. Ekkor a felújítás nektek csak 2 175 000 Ft-ba kerül ténylegesen. A leigazolásnál fontos, hogy a 2 175 000 Ft-ból nem lehet 1 500 000 Ft mondjuk a vállalkozói díj, mert ennek a költségnek az 50%-át érheti el csak a vállalkozói díj illetve az anyagköltség. Tehát akkor kapod vissza a 2 175 000 Ft-ot, ha az említett számlák egyenként legfeljebb 1 087 500 Ft-ról szólnak!
  2. A felújítás összege 7 890 000 Ft. Ennek a fele 3 945 000 Ft, ez több, 3 000 000, tehát ebből 3 000 000 Ft-ot kapsz meg utólag. Ekkor a felújítás nektek még így is csak 4 890 000 Ft-ba kerül ténylegesen.

Itt is érvényes, amit az 1. példánál említettünk: a visszatérítés összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet csak. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik nem éri el az 50%-os arányt, akkor ehhez igazodik a másik tétel visszatéríthető összege is, így akár kisebb is lehet 3 milliónál.

Bonyolultan hangzik? Igazából egyszerű. Annyi a lényeg, hogy a benyújtott számlák nagyjából egyforma arányúak legyenek, mert hiába igényelhető vissza a költségek fele, valójában ez úgy néz ki, hogy legfeljebb a költségek negyedéig igényelhető vissza az anyagköltség illetve a vállalkozói díj, úgy, hogy ezek együtt nem haladhatják meg a 3 millió forintot.

Mekkora összeg áll rendelkezésre?

Jelenleg még úgy tudjuk, hogy felülről nyitott lesz az otthonfelújítási program, és a forrásokat fogják az igényekhez igazítani majd. Persze, ez bármikor változhat, így érdemes már most egy (vagy több) szakembert megbízni a Jószaki.hu oldalon!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

3 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk. 

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk.