Lakásfelújítás támogatása 2021 – vissza nem térítendő állami támogatás jár lakásra és házra

Főoldal » Lakásfelújítás
Értékelés:
4.5
(2)

Az otthonod most akár 3 millió forintos állami támogatással újíthatod fel a Jószaki.hu segítségével, és még a jelzálog vagy lakáshitel sem akadály! 2021. január 1-től ugyanis elérhetővé vált minden, legalább egy gyermeket váró magyar szülőnek a lakásfelújítási támogatás, amely az otthonuk korszerűsítésére fordítható.

A felújítási költségek felét, legfeljebb 3 millió forintig, az állam utólag visszafizeti számlák ellenében, úgy, hogy a támogatás összegét fele-fele arányban fedezhetik az anyagköltség és a vállalkozói díj számlái.

Tudj meg minden fontosat az otthonfelújítási rendeletről!

A nem túl fantáziadús nevet viselő „518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet” a Magyar Közlöny 2020. évi 259. számában, november 25-én jelent meg. Ebből olyan részleteket szemeztünk ki, amelyek a legtöbb embert érdekelhetik, és hamar eldől, hogy jogosultak-e a támogatásra.

CTA szöveg, hogy miért jó a joszaki.hu!

Donec nec bibendum dolor. Sed tortor ante, ornare a ligula nec, vulputate condimentum justo. Quisque velit risus, pellentesque ut rhoncus sit amet, fermentum a ligula. Suspendisse potenti.

Ki, mikor, mekkora összeghez és hogy juthat hozzá a lakásfelújítási rendelet alapján?

Tömören összefoglalva minden olyan magyar szülő jogosult az otthonfelújítási támogatásra, aki:

 • legalább egy gyereket vár,
 • több mint egy éve él abban az ingatlanban,
 • rendelkezik társadalombiztosítással,
 • nincs köztartozása, illetve
 • nem közfoglalkoztatott.

Ha ezek a legfőbb szempontok adottak, akkor utólagos támogatással jogosult a lakása felújításának, korszerűsítésének költségei felét visszaigényelni az államtól, legfeljebb három millió forintig, nem rokon szakember által, számla ellenében elvégzett munka után.

A támogatás 2021 január 1. és 2022 december 31. között igényelhető, de legkésőbb a 2021 január elseje után kötött munkák befejezését és számláinak kifizetését követő 60 napon belül be kell nyújtani a támogatás igénylését.

Nézzük most a részleteket!

Csak házastársak juthatnak a lakásfelújítási támogatáshoz?

A legjobb a rendeletben, hogy nem! Egyedülálló szülők, vagy élettársak is igényelhetik az otthonfelújítási támogatást, amennyiben megfelelnek a többi feltételnek.

A 3. § (1) így fogalmaz: „a támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő… igényelheti.” Ezt egészíti ki annyival, hogy „azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként” élhetnek a támogatással.

Csak házastársak juthatnak a lakásfelújítási támogatáshoz?
Csak házastársak juthatnak a lakásfelújítási támogatáshoz?

Sőt még a gyermeknek se kell megszületnie az igényléshez, a lényeg, hogy már megfelelően idős magzat legyen, de még ne töltse be a 25. életévét (kivéve ha fogyatékkal élő). A 2. § (1) kimondja, hogy a „gyermek: az igénylő

 1. magzata a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
 2. vér szerinti vagy örökbefogadott eltartott gyermeke, aki
  1. a 25. életévét még nem töltötte be, vagy
  2. a 25. életévét már betöltött, megváltozott munkaképességű személy,
 3. kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja.

Csak felújításra lehet fordítani a támogatást?

A felújítás egész tág fogalom ebben a rendeletben, mert onnantól kezdve, hogy víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje, azon át, hogy a külső nyílászáró cseréje, redőny, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje,
párkányok, cseréje vagy felújítása, egészen odáig, hogy beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje, mind a felújítás körébe tartoznak.

A rendelet szövegének 6. §-a persze ennél sokkal hosszabb, tételes listát tartalmaz, de tényleg szinte minden benne van, még a télikert kialakítása, sőt a napelemes rendszer telepítése is.

Csak felújításra lehet fordítani a támogatást?
Csak felújításra lehet fordítani a támogatást?

Csak független szakember, cég végezheti a felújítást?

Ha élni akarsz a támogatással, akkor igen! Nagyon fontos a 7. § (4) pontja, amely szerint „a vállalkozó az igénylőnek nem [lehet] közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell.

Azaz a támogatás csak akkor jár, ha a munkát független szakemberek végzik, például a Jószaki.hu szakmai oldalon keresztül megbízva!

Csak utólagos lehet a támogatás?

Igen. Ezt a lakásfelújítási támogatást utólag finanszírozza az állam, tehát számlákkal kell igazolni a munkálatok elvégzését.

A három millió forint nagyon jól hangzik, mert tényleg az is, viszont éppen a számlák terén van egy lényege kitétel: 7. § (3) pontja szerint „a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

Ez, másként megfogalmazva, azt jelenti, hogy bár a teljes költség felét, legfeljebb három millió forintig utólag visszafizeti az állam, de a visszatérített összeg tényleges mértékét a kétféle kiadás (anyagköltség, illetve vállalkozói díj) fele-fele arányban adja ki.

Az utófinanszírozásból kifolyólag a teljes összegnek rendelkezésre kell álljon a felújításhoz – ez viszont előteremthető akár hitelből is.

Űrlapok és időpontok a lakásfelújítási támogatás igényléséhez

A 8. § értelmében az otthonfelújítási támogatás azután igényelhető, hogy a felújítás befejeződött és kifizetted a számlákat – ekkor 60 napod van az igénylés benyújtására, ami legkésőbb 2022. december 31-ig meg kell történjen!

Fontos kitétel a 9. § (2) pontja, hogy csak olyan munkákra igényelhető a támogatás, amelyeket a rendelet hatálybalépését követően kötött vállalkozási szerződés alapján kezdtek meg.

Amennyiben több számla alapján igényelsz támogatást, akkor az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot fogják alapul venni. Ehhez formanyomtatványok állnak rendelkezésre, amiket online, postán keresztül vagy akár kormányablaknál, személyesen is benyújthatóak.

A 9. § (3) pontja kimondja, hogy többek között az alábbi dokumentumok másolatát kell benyújtani:

 • vállalkozási szerződés,
 • a számlák és a kifizetést igazolása,
 • lakcímet igazoló hatósági igazolványok,
 • ha örökbefogadott a gyermek, akkor a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozata,
 • ha a gyermek még magzat, akkor „a várandósság 12. hetét betöltött magzat esetén a várandósgondozási könyv vonatkozó része vagy a kezelőorvos által kiállított… igazolás” (ekkor utólag kell még egy további dokumentum is),
 • ha a gyermek elmúlt 25 éves, akkor a vonatkozó jogosultsági igazolás vagy dokuemntum,
 • több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan esetében a közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megállapodás vagy bírósági ítélet”,
 • számlaösszesítő formanyomtatvány.

Fontos, hogy a rendeletben ennél hosszabb a benyújtandó dokumentumok tételes listája, amit ide kattintva letölthetsz!

Ha úgy érzed, pont erre a támogatásra vártál, akkor a MÁK honlapjáról ide kattintva máris letöltheted a kérelmi nyomtatványt, továbbá a mellékleteit, a vállalkozói minta szerződést és számla összesítőt!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

4.5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk. 

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk.