Gipszkarton ragasztás – így lesz sikered!

Főoldal » Gipszkartonszerelés
Értékelés:
5
(5)

A gipszkarton kapcsán legtöbbünknek a fémprofilra csavarozott gipszkarton falak és gipszkartonból készült tetőterek jutnak az eszünkbe.  Ám a gipszkartont közvetlenül falra is lehet ragasztani, vázszerkezet építése nélkül. Tudtad?

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Kattints a gombra, és keress szakit elérhető közelségben, belátható határidővel! Böngéssz a szakemberek között vagy írd le a feladatot és indíts ajánlatkérést pár perc alatt.

Mikor és mire jó ez a megoldás?

A gipszkarton ragasztás egy egyre elterjedtebb szárazvakolási módszer. Azaz használhatjuk a gipszkarton lapokat vakolás helyett közvetlenül a falra ragasztva.
Gyorsabb, tisztább és egyes szakemberek szerint még olcsóbb is, mint a hagyományos vakolat!
A vakolat és a gipszkarton összehasonlításáról itt olvashatsz részletesen!

A falra ragasztott gipszkarton akkor is jó megoldás, ha esztétikus felületet akarunk létrehozni, falhibákat, repedéseket eltüntetni.

Vannak olyan esetek is, amikor valamiért nem lehetséges a vázszerkezet felállítása, (pl túl kicsi a hely hozzá) – ilyenkor szintén megfontolandó a gipszkarton ragasztása. A klasszikus vázzal ellentétben, melynek mintegy 11-15 cm a helyigénye, és így akár 2-3 négyzetmétert is elvesz egy adott helyiség hasznos alapterületéből, a falra ragasztott gipszkarton mindössze  4-5 cm-rel növeli meg a falvastagságot.

Mennyezet burkolására viszont ez a módszer nem alkalmas. Mennyezet gipszkartonozása esetén mindig szükség van tartószerkezetre, különben a lapok le fognak esni a plafonról.

Ahhoz, hogy a gipszkarton ragasztása a falfelületeken eredményes legyen, néhány feltételnek teljesülnie kell. A ragasztandó falfelületnek stabilnak, nagyobb sérülésektől mentesnek és pormentesnek kell lennie. Régi vakolat esetén a málló részeket maradéktalanul el kell távolítani, a nagyobb réseket ki kell tölteni. Az apróbb egyenetlenségek kiegyenlítéséhez a gipszkarton ragasztó megfelelő. A ragasztáshoz + 5-20 fok az ideális hőmérséklet.

Ha a gipszkarton ragasztása mellett döntöttünk, és a megfelelő feltételek is adottak, nekiláthatunk a munkálatoknak. A giszkarton ragasztás lépései a következők:

A fal lemérése és ellenőrzése

Egy lézeres mérő és szintező segítségével könnyedén lemérhetjük a falak méretét, és behúzhatunk pár segédvonalat a gipszkarton lapok pontos felragasztásának segítésére.

A fal portalanítása

A ragasztás megkezdése előtt teljes portalanításra van szükség a falfelületeken, melyet megtehetünk egy rongy, sűrű kefe vagy partvis segítségével.
Töröljük át minél alaposabban a teljes felületet! Ha több por van a falakon, (például egyéb felújítási munkálatok miatt) akkor használjunk porvédő maszkot egészségünk érdekében!

A fal alapozása

A portalanítás után a teljes falfelületet át kell kenni alapozóval, ami nem csak a maradék port köti meg, de jobb felületet is biztosít a ragasztáshoz. Az alapozás történhet ecsettel vagy hengerrel. Figyeljünk a megfelelő higításra, melyet a termékismertetőn olvashatunk!

Az alapozó száradási idejét pontosan tartsuk be! Ez egyes márkáknál akár 12-24 óra is lehet! Jó, ha ezzel előre kalkulálunk a munkálatok során, és nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy nem tudjuk a hétvégére tervezett projektet befejezni, mert nem száradt meg időben a fal, vagy esetleg nem várjuk ki a száradási időt, és a későbbiekben lepotyognak a gipszkarton táblák a falról.

Figyelem! A táblák akkor is lepotyoghatnak, ha megpróbáljuk kispórolni az alapozást! Az alapozó szabályozza a fal vízmegkötő képességét is, és ha a fal nincs lealapozva, elképzelhető, hogy hirtelen túl sok vizet von el a ragasztóból, így az hamarabb megköt, és nem alakul ki megfelelő erősségű tapadás a két felület között.

A gipszkarton lapok méretre vágása

A gipszkarton lapokat megfelelő méretre kell vágnunk. Ehhez jó, ha előzetesen kiszámoltuk, mennyi gipszkarton lapra van szükség, és azok hogyan helyezhetőek el a falakon a legoptimálisabban.
Az anyagszükséglet kiszámolásához kérjük szakember segítségét vagy használjunk online kalkulátort!  Például ezt a Rigips-től, vagy egy picit bonyolultabb orosz verziót itt.

A gipszkarton lapok leszabásához használhatunk kést vagy kézi fűrészt. A legprofibbak viszont kungfuznak! 😊 Hogyan?

Egy sniccer segítségével vágjuk át a kartonpapírt, majd egy határozott mozdulattal törjük el a karcolás mentén a táblát! Végül vágjuk át a másik oldalon is a papírt!  

A gipszkarton lapokat általában 15 mm-rel kisebbre vágják, mint a fal teljes hossza, hogy maradjon egy pici hézag a gipszkarton tábla és plafon illetve a padló között.

A dugaljak, csatlakozók, kapcsolók helyét körvágóval, kis dekopír fűrésszel vagy kézi fűrésszel is kivághatjuk.

A gipszkarton ragasztó gipsz vagy habarcs előkészítése

A gipszkarton ragasztó bekeveréséhez szükségünk lesz egy vödörre, keverőszárra, hideg vízre.  Óvatosan adagoljuk a port a vízbe, pontosan betartva a használati utasításokat, és mindig alacsony fordulaton keverjük, hogy ne keverjünk bele túl sok levegőt! Az állaga akkor jó, ha olyan körülbelül, mint a kelttészta. Fontos, hogy mindig csak annyi gipszkarton ragasztót keverjünk be, amennyit a következő fél- vagy egy órában felhasználunk, mivel utána a ragasztó használhatatlanná válik., és ki kell dobni.

Egyszerűbb, tisztább és gyorsabb módszer, ha tubusos gipszkarton ragasztót használunk. Ez esetben nincs más teendőnk, mint a kész tubust alaposan felrázni, és a kinyomószár segítségével elkezdeni a munkát.

A gipszkarton lapok felragasztása a falra

Ha bekevertük a  gipszkarton ragasztót, pár percet várnunk kell, majd elkezdhetjük felhordani a ragasztót a gipszkarton lapra. Ehhez az úgynevezett pogácsás módszert alkalmazzuk.

A felragasztott gipszkarton a falvastagságot körülbelül 4-5 cm-rel növeli meg. Maga a lap 10-12 mm, illetve a pogácsák körülbelül 3-4 cm vastag anyagrétegből állnak.
A pogácsákat egymástól kb 30 cm távolságra érdemes elhelyezni. Figyeljünk, hogy lehetőség szerint egyforma méretűek legyenek (az átmérőjük legyen olyan 10-15 cm.)
A pogácsa sorok közti távolság ideálisan 40-60 cm.
Ablakpárkányok gipszkartonozásához a teljes gipszkarton csíkot be szokták kenni gipszkarton ragasztóval.

Tubusos gipszkarton ragasztó használata esetén nem pogácsákat alakítunk ki a gipszkarton lapok hátulján, hanem mintegy 5 cm-rel a tábla szélétől körben húzunk egy csíkot a ragasztóból, majd cikk-cakk vonalban a tábla belsejét is beragasztózzunk. Egy rövid szemléltető videó a Soudal-tól.

Bár a videón nem látszik, fontos, hogy a ragasztó csíkban legyen néhány pici megszakítás, hogy a falra helyezéskor a levegőnek legyen hol távoznia.
A ragasztócsík ideális vastagsága 2-3 cm, de ha van nagyobb egyenetlenség a falszakaszon, ahová az adott tábla kerül, akkor oda nyomjunk kicsivel több anyagot.

A gipszkarton tábla felragasztásakor, főleg ha a tábla nagyobb, két emberre is szükség van a felhelyezéskor a szép végeredményhez! Először csak finoman illesszük a lapot, majd ha már kezdett kialakulni a kötés, akkor nagy erővel nyomjuk rá a falra a gipszkarton lapot.
Alulra tegyünk távtartót, amíg a ragasztó teljesen meg nem köt! Léteznek már olyan távtartók is, melyekkel a gipszkarton táblákat is össze lehet kötni, így a vízszintezés is sokkal egyszerűbbé válik.

A gipszkarton lapok vízszintezése

Ha a gipszkarton a falra került, állítsuk be a vízszintet egy hosszú vízszintező segítségével! Fontos, hogy ez a művelet a gipszkarton ragasztó teljes megkötése előtt legyen elvégezve, azaz a ragasztástól számított 20-25 percen belül. Ha a gipszkartont a ragasztó kötése után mozgatjuk, akkor a ragasztó sérülni fog, meggyengül a kötés, és ez azt eredményezheti, hogy a tábla le fog esni a falról. Ha a vízszintezés nem sikerült a rendelkezésre álló időkereten belül, akkor a gipszkarton táblát le kell szedni, és újra kell ragasztózni.

This image has an empty alt attribute; its file name is joszaki_ad

A gipszkarton lapok közti hézagkitöltés és glettelés

Ha minden gipszkarton lap a helyére került, akkor el kell tüntetni a köztük levő hézagokat, amihez glettet használunk.
Egyes szakemberek a glettelés előtt egy kis késsel, sniccerrel be is szokták mélyíteni a hézagokat, hogy a glett jobban beletapadjon.


Glettelés előtt először is érdemes a hézagokat lekezelni mélyalapozóval, és természetesen ebben az esetben is fontos, hogy várjuk meg, míg a mélyalapozó teljesen megszárad.
Az első glettréteg után üvegszövet csíkot is helyezhetünk a glettre, ami segít összetartani a táblákat, és a fal kevésbé fog megrepedezni. A  hézagerősítő hálót teljesen be kell glettelni.

Fontos, hogy a glettanyag bekeverésekor mindig a glettet adjuk a vízhez, és ne fordítva, különben az anyag csomóssá válik!

A glettelésnél először mindig csak a vízszintes vagy a függőleges csíkokkal haladjunk végig!

A függőleges csíkoknál érdemes lentről felfelé húzni a glettet, így az nem fog a földre potyogni.
Csiszolás és újabb glettelés után ellenőrizzük a végeredményt!
Ha igazán sima falat szeretnénk, akkor akár 3 réteg glettre is szükség lehet! A glettelési minőségekről itt olvashatsz bővebben!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Miért jó a gipszkarton és mikor érdemes használni?

Gipszkarton fal vagy vakolás? Melyiket válasszam?

Kicsi a lakás? Tegyél bele boltívet!

Gipszkartonozás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a gipszkarton szerelésről

Tapétázás, festés

Ha a gletteléssel elkészültünk, akkor jöhet a felület festése vagy tapétázása, de nagyon fontos, hogy ragasztott gipszkartonra csempézni szigorúan tilos!

Ez a cikk a JóSzaki.hu gipszkarton szerelő szakembereinek közreműködésével készült.

A felhasznált fényképek megtalálhatók a szakik adatlapján, ami a fotókra kattintva megnyílik.

Nézd meg a szakik adatlapját, a többi referenciával együtt, olvasd el az értékeléseiket, és a bemutatkozásukat! Ha tetszik, amit látsz, kérj árajánlatot INGYENESEN még ma! Ha jobban szeretnél szóban kommunikálni, akkor hívd a szakit telefonon!

Az adatlapon látható virtuális szám normál díjjal hívható, és a szakember mobil telefonján fog csörögni.

.

Némelyik szaki profil oldalán árakat is találsz, de ha több ár is érdekel, nézd meg az alábbi gipszkartonszerelés árakat !

Gipszkarton dobozolás árak

Gipszkarton előtétfal készítés árak

Gipszkarton ragasztás árak

Gipszkarton szerelés árak

Gipszkarton szigetelés árak

Gipszkarton válaszfal építés árak

Gipszkarton álmennyezet készítés árak

Spot lámpa beszerelés árak

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Nálunk 2 perc alatt elindíthatod a folyamatot. Minek várnál tovább? Indíts írásos ajánlatkérést vagy hívd fel a szimpi szakikat telefonon MOST!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!