Gipszkarton fal vagy vakolás? Melyiket válasszam?

Főoldal » Gipszkartonszerelés
Értékelés:
5
(5)

Egyik olvasónk a következő kérdéssel fordult a Jószaki szakembereihez:

„Gyerekszobát építünk. Téglafal felhúzva, de melyik a jobb: gipszkartonozás vagy vakolás? Melyik az olcsóbb? És mivel babaszoba lesz: melyik az egészségesebb?”

A kérdés megmozgatta a Jószaki szakembereit, és mintegy 70 válasz érkezett, melyek hol tömörebben, hol bővebben, az előnyöket és hátrányokat mérlegelve próbáltak a fiatal pár segítségére lenni.

Ahogy az már a szakik visszajelzéséből is kitűnik, nincs egyetlen, egyszerű válasz arra a kérdésre, hogy melyik jobb, a gipszkarton vagy a vakolás, mert a válasz nagy mértékben függ az alkalmazás céljától és a felhasználási körülményektől, ám a szakemberek válaszaiból szépen körvonalazódnak azok a sarokpontok, melyeket érdemes megvizsgálnunk, mielőtt döntést hozunk egy hasonló dilemma esetén. Lássuk!

Találd meg a legjobb szakembert a feladatra!

Böngéssz a szakemberek között és kérj árajánlatot TELJESEN INGYENESEN, kötelezettség nélkül!

Gyorsaság

A gipszkarton elvitathatatlan előnye, hogy sokkal gyorsabban kivitelezhető, mint a vakolás, tehát, ha például jön a baba és sürget a határidő, akkor a gipszkartonozás a jobb választás. A vakolás nagyobb munkaigényű feladat, és ahogy erre Kerekes Zoltán szakember is felhívja a figyelmet, ilyenkor rengeteg nedvesség kerül a falakba, a száradási idő meghosszabbítja a befejezést, és nem mellesleg az elkapkodott beköltözés ilyenkor penészesedés kialakulásához vezethet.  A gipszkarton beszerelés után azonnal festhető vagy tapétázható, nem kell heteket várni a kiszáradásra.

A Jószaki mesterei 100 %-ban a gipszkarton mellé tették le a voksot a gyorsaság szempontjából.

Ugyanakkor jó tudni, hogy akár a gipszkarton festése, akár a frissen vakolt fal festése után is ajánlatos várni a száradással, főleg, ha nem természetes alapú festéket választunk, mert a festék VOC kibocsájtása magasabb lehet az első időszakban, ami nagyon nem jó hatással lehet egy újszülött szervezetére.

Nézd meg Kerekes Zoltán szakember válaszát és referenciáit, és kérj tőle ingyenesen árajánlatot!

Nézd meg a gipszkartonozás árakat, és válassz szimpatikus szakembert a munkára!

Tisztaság

Tisztaság tekintetében szintén a gipszkarton nyerő a Jószaki szakemberei szerint. Egyrészt olyan szempontból vizsgálva is tisztább, hogy maga a gipszkarton egy környezetbarát és az egészségre teljesen ártalmatlan anyag: csak gipsz és kartonpapír alkotja.  Gyártása során elvileg mindenféle káros anyagot (nehézfémeket, oldható sókat) eltávolítanak belőle, ezért sem károsanyag kibocsájtása, sem radioaktív sugárzása nincs. Másrészt maga a beszerelési munka is kevesebb kosszal jár, mint a vakolás. Ha pedig van bennünk némi kísérletező kedv és kreativitás, még a lehulló gipszkarton darabokat is felhasználhatjuk a lakás dekorálására.

A Jószaki mesterei 100 %-ban a gipszkarton mellé tették le a voksot a tisztaság szempontjából.

Nézd meg Pordán Balázs szakember értékeléseit és válaszát az adatlapján, és kérj tőle ingyenes árajánlatot!

Esztétika

A harmadik kritérium, ami feltűnt a szakemberek válaszaiban, az esztétikai szempont volt.  Ebben a tekintetben már nem volt teljes az egyetértés, de még mindig magasan a gipszkarton nyert. Egyrészt egy vakolt fal a szakik többsége szerint sosem lesz annyira sima, mint egy telibe glettelt, (Q4-es minőségű) gipszkarton fal. Másrészt a gipszkarton álmennyezet vagy előtétfal mögé remekül el lehet rejteni a vezetékeket, csöveket. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy az ügyesebb szakemberek különféle beépített polcokat, fülkéket, sőt, akár lenyitható álmennyezetet is képesek készíteni, hogy a rejtett világításról és egyéb dizájn elemekről már ne is beszéljünk!

A Jószaki mesterei 75 %-ban a gipszkarton mellé tették le a voksot az esztétika szempontjából. A maradék 25 % szerint nincs különbség ezen a téren.

A vakolt falat is szépen lehet glettelni, ha ügyes a kőműves, és ha időben gondolkodunk, akkor a csövek és vezetékek besüllyeszthetők a falba. Ez természetesen nagyobb és koszosabb munka, de abszolút kivitelezhető.

Szintén megfontolandó szempont egy kisebb szoba esetében, hogy a gipszkarton előtétfal azért okozni fog némi tércsökkenést.  Az előtétfal beépítésekor a hasznos alapterület csökkenése attól függ, hogy milyen vastag az előtétfal és milyen méretű a szoba, amelyben a beépítés történik. Általában az előtétfal vastagsága 10-15 cm, így általánosságban elmondható, hogy az előtétfal beépítésekor a szoba hasznos alapterülete akár 1-2 négyzetméterrel is csökkenhet. Azonban fontos megjegyezni, hogy az előtétfal beépítése lehetővé teszi, hogy az adott területen polcokat, szekrényeket, vagy akár fali konzolokat is elhelyezhessünk, így ez az alapterület csökkenés kárpótolható azzal, hogy a falra új tárolóhelyeket hozunk létre.

Nézd meg Balázs Gergő referenciaképeit a Jószaki oldalán és kérj tőle ingyenesen árajánlatot 2 perc alatt!

Balázs Gergő referencia munkája

Időtállóság

Nos, ebben a témában viszont kétségkívül a vakolás a nyertes. Nem is kell túlmagyarázni: a vakolat hosszú élettartamú, tartós megoldás, védi a falakat a környezeti hatásoktól is, így például a nedvességtől és a kopástól. Ezen a területen a gipszkarton egyértelműen rosszabbul teljesít. A gipszkartont óvni kell a nedvességtől, (még a vízálló verzió is inkább csak a párának és a cseppeknek áll ellen), és könnyen berepedezik. A nagyobb mechanikai hatásoknak pedig képtelen ellenállni, könnyen beszakad, megsérül, így például a gyerekszobában – ahogy a lurkó cseperedik – könnyen baja eshet.

A Jószaki mesterei 100 %-ban a vakolás mellé tették le a voksot az időtállóság szempontjából.

Nézd meg Garai József szakember válaszát és értékeléseit a Jószaki oldalán, és kérj tőle ingyenes árajánlatot!

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Miért jó a gipszkarton és mikor érdemes használni?

5 tipikus és bosszantó hiba a gipszkarton glettelése és festése során

Kicsi a lakás? Tegyél bele boltívet!

Gipszkartonozás árak 2023

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a gipszkarton szerelésről

Egészség

A fent idézett olvasónk rákérdezett az egészségesség szempontjára is, mely kapcsán szintén több szempont is felmerült.

A tisztaság kapcsán már szóba került, hogy a gipszkarton egy egészségre ártalmatlan, környezetbarát anyag. Bár néhány szaki megkérdőjelezi a vakoláshoz használt homok tisztaságát, alapvetően a vakolat sem tartalmaz káros anyagokat – bár azt azért megjegyezzük, hogy vannak olyan speciális vakolatok, amelyekbe különféle adalékanyagokat is kevernek, amelyeknek nem árt utánanézni.
Ami miatt talán mégis a gipszkarton javára billent a mérleg, az a penész kérdés, ami mindig nagy port kavar a szakemberek körében. Általánosan elfogadott nézet, hogy a gipszkarton fal nem penészedik olyan könnyen. Ez azonban csakis akkor igaz, ha nem éri nedvesség, és a páratartalom és a hőmérséket is megfelelő a lakásban.

Abban az esetben, ha a szigetelés nem megfelelő, a fal vizesedik, vagy hőhidak alakultak ki, ahol a hidegebb falfelületen kicsapódik a pára, akkor a penész sajnos könnyen felüti a fejét. Ilyenkor nem jó megoldás a problémás fal elé gipszkartonból felhúzni egy előtét falat, mert ezzel nem megoldjuk, csak elrejtjük a problémát, és a lappangó penész sajnos számtalan egészségügyi problémát tud kiváltani.

Vakolt fal esetén előny, hogy a penész (legtöbbször) azonnal látható, vagy legalábbis, könnyebben felfedezhető és kezelhető. A gipszkarton mögött rejtőző telepek viszont akár évekig is láthatatlanul maradhatnak.

Ha az alapfal problémás, akkor először ezt a problémát kell kiküszöbölni – ebben minden szakember egyetért.
Amennyiben viszont a fal megfelelő, úgy nyugodtan burkolható gipszkartonlapokkal – közvetlenül a falra ragasztva, vagy előtétfal építésével, melybe ilyenkor még egy plusz réteg szigetelőanyag is kerülhet, ez által növelve a szoba komfortérzetét mind hő- mind hangszigetelés szempontjából.


Jó tudni, hogy a mennyezetre nem lehet közvetlenül gipszkartont ragasztani, ott mindenképp profil vázra kell rögzíteni a lapokat, különben le fognak esni.

A Jószaki mesterei 60 %-ban a gipszkarton mellé és 40 %-ban a vakolat mellé tették le a voksot az egészség szempontjából.

Nézd meg Bálint Krisztián válaszát a profil oldalán, és kérj tőle ingyenesen árajánlatot!

Balázs Gergő referencia munkája

Ár

Az ár kérdésben volt a legnagyobb a szórás a válaszolók között. A végső eredmény szerint végül minimális előnnyel a vakolás nyert.

A Jószaki mesterei 52 %-ban a gipszkarton mellé és 48 %-ban a vakolat mellé tették le a voksot az ár szempontjából.

Ha csak az ár a döntő, akkor érdemes mindkét verzióra árajánlatot kérnünk, méghozzá tételesen, mert nagyon nem mindegy például, hogy milyen fajta vakolat kerül  a falra, milyen vastagságban, és ugyanígy a gipszkartonnál is. Gipszkarton esetében ráadásul nem csak a vastagság és a típus a kérdés, hanem az is, hogy a gipszkarton lapokat ragasztják, vagy profilra csavarozzák rá. Ha ez utóbbi, akkor kerül-e bele szigetelés és milyen fajta.

Nézd meg Tulkovics Zsolt értékeléseit és válaszát az adatlapján, és kérj tőle ingyenes árajánlatot!

A végső árat pedig mindemellett még a festés is befolyásolni fogja, hiszen nem mindegy, milyen minőségű glettelést kérünk,  egy Q4-es szint talán gipszkartonfalon könnyebben elérhető, de érdemes erről előzetesen egy szobafestő mázoló szakemberrel is konzultálni.

Ez a cikk a JóSzaki.hu gipszkarton szerelő szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a JóSzakin keresztül vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalomért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

A Jószakin megtalálod!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!