A legutóbbi tavaszi elvonuláson a küldetésünkön dolgoztunk. Azt találtuk, hogy az egy biztonságos közeg megteremtése, ahol egymásra találhat a munkát kínáló ajánlatkérő és a munkát vállaló szakember.

Ez remekül hangzik, ugye? Mi is nagyon örültünk neki. A bökkenő csak az, hogy az elkövetkező hónapokban a küldetés halvány gondolata sem merült fel senkiben. Egy beszélgetés sem folyt a témában és semmit nem csináltunk máshogy mint azelőtt. A küldetés csak egy felirat lett a falon.

Ezt nem hagyhattuk annyiban. Nyáron a hőségben ismét elvonultunk. Most a Balatonfelvidéken egy kis présház volt a célpontunk.

Újra arról beszélgettünk, hogy mi a JóSzaki küldetése. Miért jó a világnak, hogy a JóSzaki létezik?

 

Az üzleti életben néha találkozni azzal a nézettel, hogy minden üzleti ügylet során az egyik fél rosszabbul jár mint a másik. Ha te jól jártál, akkor én vagyok az, aki rosszul járt. Ez a nézet egy ki nem mondott ellentétet generál a két fél között.

Azt vettük észre, hogy azok a történetek tetszettek a legjobban, ahol a szakember hozzáállása annyival jobb volt, mint amit az ügyfél várt, hogy ezen az ügyfél meglepődött.

Ha a szakember hozzáállása partneri, vagy más kifejezéssel nyertes-nyertes, az sokszor meglepő az embereknek. Ezt a következő ábra szemlélteti:

Az éjszakába nyúló beszélgetések során egy új küldetés kristályosodott ki: Azt szeretnénk, hogy Magyarországon ez a partneri hozzáállás legyen az alap a szakemberek és a munkaadók között.

Egy olyan országot képzelünk el, ahol te, mint munkaadó megbízhatsz a szakemberben, ahol a szakember megbízhat benned, ahol érzed a gondoskodást és ahol a szakember érzi a megbecsülést.

Egy mondatban így fogalmaztuk meg:

Kölcsönös bizalmon és emberséges együttműködésen alapuló szakember kultúra építése Magyarországon.

Hazajöttünk, de most a küldetésről való beszélgetés nem állt le. Elsőként azzal kezdtük, hogy vajon mi partnerként kezeljük egymást? Hogyan építünk partneri kultúrát, ha mi egymással nem partnerként bánunk? A döntéseinkben rendszeresen megkérdezzük egymástól, hogy vajon mi támogatja a partnerséget. A JóSzakin belül az új küldetés a régihez képest érezhető változást hozott. Más lett a JóSzaki hangulata, a küldetésünk iránytűvé vált.

Sok munka volt a küldetéssel eddig és sok munka van még vele, hiszen csak az út elején vagyunk, de már most megtérült a belefektetett energia. Reméljünk, a felületen és ügyfélszolgálaton keresztül kívülről is egyre érezhetőbb ez a partneri hozzáállás.

Megosztás: