Családok a társadalom peremén – és a segítség onnan jön, ahonnan nem várta senki – VIDEÓVAL

Főoldal » Társadalmi felelősségvállalás
Értékelés:
0
(0)

Rettenetesen sok ember kerül jellemzően önhibáján kívül az utcára. Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik egy olyan szervezet szárnya alá kerülnek, mint a SZÉRA. Ők több mint 20 éve dolgoznak rajta, hogy a nehéz sorsú családok vissza tudjanak helyezkedni a társadalomba.

De ki segít nekik? Biztos, hogy rendelkezésükre áll minden szakmai és anyagi erőforrás, ami ahhoz kell, hogy az emberek életét megkönnyítsék? A válasz NEM!

Bár nap mint nap, azon dolgoznak, hogy a korlátaikat áttörjék, vannak olyan falak, amiket nem tudnak EGYEDÜL megmozgatni. Pl. egy nagyobb lakás burkolását, kifestését munka- és anyagdíjastul finanszírozni nem áll módjukban. A jó hír, hogy nincsenek egyedül!

Összetalálkoztunk, megtaláltuk a közös hangot és elkezdtük keresni azokat a területeket ahol a legnagyobb szükség van a segítségre. Gyorsan kiderült, hogy két terület van, amire általában nem jut pénzük. Egyik a felújítási, karbantartási munkálatok során felmerülő munkadíj, a másik az informatikai rendszerük fejlesztése.

Hopsz, álljunk csak meg! Hiszen mi ebben a kettőben pont tudunk segíteni!

  1. Tele az adatbázisunk jobbnál jobb szakemberrel,
  2. tele a cég programozókkal!

Igen ám, de egyre többet hallunk a szakember- hiányról, akkor hogyan is találunk ezekre a munkálatokra fő szezonban, önzetlenül segíteni akaró szakikat? A válasz minket is meglepett, ugyanis ez volt a legkönnyebb része a szervezésnek. Nem is gondoltuk volna, hogy a rendszerünkben ennyi segíteni akaró és hajlandó szakink van, akik a 150%-os leterheltségük ellenére szakítottak időt arra, hogy önzetlenül, munkadíj felszámítása nélkül elvégezzenek olyan feladatokat, amikre a SZÉRA-nál régóta nem volt lehetőség.

Ács, tetőfedő, szobafestő, burkoló, kertész, fotós, generál kivitelező mind az első hívásra igent mondott és jött. Volt, akit mi hívtunk meg, mert már ismertük és feltételeztük róla, hogy jönne, volt aki magától jelentkezett a hírleveles felhívásunkra. Összeállt a szakember-gárda, akikhez szervezett formában csatlakoztunk mi, a JóSzaki munkatársai. Programozó, irodista, jogász, ügyfélszolgálatos, laikusként, a kétkezi munkánkat vittük, hogy a végeredmény minél több területet lefedjen.

Sőt! Elhívtuk magunkkal az eseményre a Dumaszínházból és a Showder Klubból ismert humoristát, Kovács András Pétert, azaz KAP-ot, aki szintén kivette a részét a munkából és segítette a haladást, hiszen a saját szavaival élve:

“Mert a kalapból nemcsak kivenni kell, hanem belerakni is.”

KAP szívesen vett a kezébe metszőollót, hogy egy jótékony eseményen ő is kivehesse a részét a munkából, hiszen három-gyerekes apukaként jól tudja, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy családnak.

Olyan feladatok vártak ránk, mint:

  • 60 m eresz kitakarítása
  • Tető részleges felújítása
  • Egy 71m2es lakás komplett hideg burkolása és festése
  • Több penészes fürdőszoba rendbetétele
  • Több lépcsőház kifestése
  • Tető rendbetétele
  • Játszótér komplett megújítása új csúszdával
  • 400m2 kert kipucolása

A lista igen terjedelmes és nem minden fért bele egy napba. Volt olyan szaki, aki több alkalommal, több napon keresztül dolgozott az általa elvállalt munkán, és még olyanokat is megcsinált, amit nem kértünk, de Ő meglátta.  A JóSzaki-csapattal egy szombati napra hangoltuk össze a munkát, amely nagyon jó hangulatban  telt több 15. kerületi helyszínen. A fő munkaterület a SZÉRA Aporház utcai központja volt, ahol a bent lakó családokkal együtt dolgozott a csapat főként a kert rendbetételén.

Nagy meglepetésünkre reggel érkezéskor finomabbnál finomabb sütihegyek vártak minket, melyet az ott élők készítettek nekünk. Erőt adott a kezdéshez és az egész napos lendületet is segített fenntartani!

A felújítási munkálatokhoz a JóSzakit üzemeltető iMind Kft. jótékony felajánlása 100.000 Ft volt, amit anyagköltségre és egy új csúszdára fordított a SZÉRA. A csúszdát aznap adtuk át és állítottuk a helyére, a frissen felásott és megújított játszóterükön.

 

A munka eredménye azonnal érzékelhető volt. “Nagyon örülünk a felújításnak és a gyerekek imádják a friss homokozót.” – hálálkodott a házban lakó Ildikó, miközben a kicsik (Beni és Nono) már a friss homokot túrták boldogan.

 

A kitartó és kemény munka után a jól megérdemelt gulyás mellett olyan messzire mutató beszélgetések indultak, amik a közös együttműködés folytatására és a SZÉRA másik, informatikai jellegű problémáira hívták fel a figyelmünket. A másik terület, ahol tudunk és a jövőben szeretnénk segíteni!

Engem – de azt gondolom nyugodtan mondhatom a többiek nevében is – fantasztikus büszkeség tölt el, ha erre a napra gondolok! És nem azért, mert megszerveztük, hanem azért mert világossá vált számomra, hogy a hétköznapok igazi hősei velünk vannak, nálunk dolgoznak, nálunk hirdetnek! Feltámadt bennem az érzés – és azóta is a hatása alatt vagyok – hogy “jót tenni jó”!

Nem tudjuk elégszer megköszönni nektek, amit tettetek. De hogy kikről is van szó?

Kertész: 

Ács, tetőfedő: 

Szobafestő: 

Generálkivitelező: 

Fotós: 

És hogy mi is az, amit elértünk? A legjobban ezzel a  videóval és a képeinkkel tudjuk bemutatni. Tipp: Tarts ki az utolsó betűig…

Jár nekik a taps és a hírnév!

Az eseményről beszámolt egy 15. kerületi portál is. Ezt ITT olvashatjátok! A galériát pedig ITT nézhetitek meg.

Terveink közt szerepel, hogy az együttműködést folytassuk, hiszen a SZÉRA-nál, akik 152 férőhelyes átmeneti szállással és 14 kilépő lakással rendelkeznek, mindig elkél a segítség. Ha neked, aki olvasod e sorokat tetszik, amit képviselünk és amit csináltunk, jelentkezz nálunk és legközelebb szólunk, ha szükségünk lenne a segítségedre! Várunk szeretettel!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kategóriák

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk. 

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Jön a tavasz, a szomszéd kertjében szép sorjában megjelennek az első hóvirágok és színpompás krókuszok, míg a miénkben ördögszekeret

Összehozzuk a szakembereket a megrendelőkkel!

Indulásunk óta több, mint 60.000 szakember regisztrált nálunk.