“Tiszta falak, rendes albérlet” – mindent az albérlet tisztasági festéséről

Főoldal » Szobafestés
Értékelés:
5
(11)

A legtöbb albérleti szerződés tartalmaz kitételeket a lakás első átadása és a kiköltözés alkalmával történő átadása kapcsán a frissítő tisztasági festésre vonatkozóan. A legideálisabb esetben a beköltözéskor a bérlők tisztasági festést követően, tiszta, rendezett lakásba költöznek be, és ennek értelmében így is kell átadniuk majd a bérleményt a kiköltözés alkalmával is. A gyakorlat persze ettől eltérő lehet. Nézzük, hogy a tulajdonos és bérlő viszonyában mik a legpraktikusabb megoldásai a tisztasági festési költekezettségek teljesítésének!

Kiköltözés-beköltözés

A festés kosszal, vesződséggel jár – még ha csak tisztasági festésről van is szó. A lakást ki kell pakolni, a bútorokat le kell takarni, pár napon keresztül a szobafestők foglalják el a teret. Albérlet esetében a legkönnyebb a bérlők váltásakor elvégezni egy gyors tisztasági festést. Amennyiben az albérlet bútorozott, ilyenkor persze a vesződség a tulajdonost terheli (kivéve, ha a kiköltöző lakók kötelessége a festés). 

Egy másfél szobás lakás tisztasági festése kb. 300 000 Ft-ba kerül.

Nézd meg, hogyan kalkulálnak a szobafestők!

A beköltözéskor a beköltöző lakót nem terhelheti a festés gondja, viszont a legtöbb megállapodás úgy szól, hogy kiköltözéskor csakis a beköltözéskori állapot számonkérhető a lakón. Így ha repedezett, koszos, elhasználódott falakkal történik meg a lakás átadása, csak rendkívüli esetben kérhető az albérlő a festés elvégzésére a kiköltözés előtt. Persze vannak különleges és egyedi megállapodások is. 

Anna egy olyan lakásba költözött be albélrőként, aminek a szomszédos telkén egy parkolóház építkezési munkálatai folytak. A főbérlő jelezte, hogy az építkezés hatására a falak elkezdtek megrepedezni, és úgy gondolja, nem érdemes addig kifesteni, amíg a folyamat be nem fejeződik. Anna vállalta a várhatóan fél-egy évvel későbbi festés megszervezését, míg a főbérlő vállalta ennek anyagi terheit. Ez ebben a helyzetben a legésszerűbb megoldás volt mindkét fél számára. Anna a kiköltözéskor tiszta, repedésmentes falakkal köteles átadni a lakást.

Kiköltözéskor tehát alapértelmezés szerint a beköltözéskori állapotban kell átadni a lakást. Amennyiben frissen festett lakásba költözünk be, mindenképp rögzítsük a szerződésben, hogy a kiköltözéskor a tulajdonos mindenképp elvárja-e a festést, vagy csak a lakás és a falak tisztaságát, ami egy-két használatból eredő, normál folt még belefér.

💡 TIPP: Mindenképp ajánlott a beköltözéskor és a kiköltözéskor is részletes felvételeket, fotókat készíteni a lakásról a későbbi viták elkerülése érdekében! Ügyeljünk a jó fényviszonyokra.

Megállapítható-e egy falról, hogy frissen festett-e?

Nyilván a festékszag árulkodó lehet, de szemrevételezéssel is látható, ha egy fal frissen festett. A falak ugyanis idővel “beporosodnak”, egészen enyhe szürkeség ülhet rájuk akkor is, ha egyéb sérülést, koszosodást nem szenvednek el. A falak hajlamosak magukba szívni az illatokat, szagokat is, bizonyos gőzök, gázok foltosan nyomot hagyhatnak akár fehér, akár színes falakról van szó. Tipikus és kritikus pontok a koszosodásra a kapcsolók környéke, az előszobafalak, a konyha főzésre használt részei, ahol gyakrabban érintkezünk közvetlenül a felülettel. A foltokat a falról lokálisan eltávolítani megpróbálhatjuk mindenféle csodaszerekkel, de nyomtalanul a javítás szinte lehetetlen. Még a tapasztalt szobafestők is azt mondják, hogy foltokban történő javítás esetén óhatatlanul el fog ütni a festék színe az új rétegezés miatt. A lemosás felfényesíti a falat, a csiszolás pedig mattítja. Tehát a teljes helyiség tisztasági festése elkerülhetetlen lesz.

Ezeket is érdemes elolvasnod:

Esztétika és minőség – 6+6 trendi díszítő festés technika

Fontos a sorrend! – A szobafestés menete lépésről-lépésre

Vagy böngéssz profi szakemberek tippjei között:

Szaki válaszok a tisztasági festésről

A tisztasági festés kockázatai – hogyan lehet elrontani?

A lakás állapotának megóvása, fenntartása a tulajdonosnak elemi érdeke, viszont az egészséges, tiszta lakhatásra a bérlő is joggal vágyik. A főbérlő és albérlő igényei e tekintetben akár nagyon eltérőek is lehetnek. Ha az albérlő több éven keresztül használja a lakást, és számára az évente-kétévente történő tisztasági festés az ideális, akkor ennek költségét és megszervezését saját terhére elvégezheti. Ugyanakkor erről köteles tájékoztatni a főbérlőt, aki egyéb feltételeket szabhat ennek kivitelezésében. Ugyanis ha ez 5-7 festékréteggel megvastagítja a felületet, ami a kiköltözés után a tulajdonos számára a következő festésnél többletköltséget jelent (mert már le kell kaparni a festéket), akkor joggal tiltakozhat ez ellen. 

A tulajdonosnak mindig számolnia kell némi rizikóval, ha a bérlőre bízza a festést. A bérlő ugyanis dönthet úgy, hogy a költséghatékonyság érdekében saját maga végzi el a tisztasági festést. Szakértelem híján azonban előfordulhat, hogy 

  • nem megfelelő az anyagválasztás, 
  • nem szakszerű a glettelés
  • nem lesz egyenletes a festék felhordása, ezért foltos, csíkos marad a felület.

Ugyanakkor a főbérlő számára kényelmes megoldást jelent, ha az albélrő vállalja a festés előtti összepakolást, a lakás megfelelő előkészítését, megoldja a festést vagy a festők fogadását, és végül a festést követő takarítást is.

Ne feledjük: A festés nem csak anyagi kiadásokkal jár, de rengeteg időt és vesződséget is jelent. Nem akkor kezdődik, amikor a festők felvonulnak, vagy a hengerrel az első fehér csíkot felgurítjuk, és nem akkor van vége, amikor a festékesvödörre rákerül a tető. Számoljunk az előkészítő munkálatokkal és a takarítással is megfelelően!

Hosszú távú bérlés – időszakos karbantartás

Ha egy lakásban több mint öt évig lakik az albérlő, akkor az időszakos karbantartások részeként minden bizonnyal esedékessé válik legalább egy, de igény szerint akár több tisztasági festés is. Általában öt évben határozzák meg a tisztasági festés gyakoriságát a szobafestő szakemberek irányadóként, de egyéni igények és a falak igénybevétele szerint ez lehet akár kétévente, akár tízévente is esedékes.

János és családja hosszú évek óta bérel egy családi házat Tatabányán. Mivel a szerződés aláírásakor is már tudták, hogy hosszú távra terveznek, és János közel húsz éve él albérletekben, nagyon körültekintőek voltak a szerződés megfogalmazásakor. A tulajdonossal közösen úgy rendelkeztek ,hogy a tulajdonos nyolc évente biztosít egy tisztasági festést az ház belső tereiben, de ha Jánosék ennél gyakrabban szeretnének festeni, akkor az az ő költségük. Ez mindkét fél számára előnyös megállapodás.

Jó tudni: Az általános szabály szerint a bérlő feladata minden olyan javítási munkát elvégezni – saját költségen -, ami az ingatlan állapotmegóvására irányul – azaz az átvétel idejében rögzített állapotot tartja fenn. A tulajdonos költsége és feladata minden olyan beruházás, ami az ingatlan értékét növeli (például a fal szigetelésének fejlesztése).

Amennyiben sérülést ejtünk a falon – betörik, leesik a festék valamilyen külső behatás eredményeként, a bútorok mozgatása közben karmoljuk össze, akkor az eredeti állapot visszaállítása minden esetben a bérlő feladata. Ehhez lehet, hogy elég lesz egy tisztasági festés is az adott helyiségben, de szobafestő szakemberek szemrevételezés után tudják csak meghatározni a pontos lépéseket és költségeket.

Színek, ízlések és …

A tisztasági festés alapvetően a különösebb sérülésektől mentes fal egyszeri – de inkább két rétegben történő – festése. A legkönnyebb dolga a festőnek akkor van, ha azonos színárnyalattal vagy pontosan azonos színnel kell festenie a falra. Tévhit, hogy a tisztasági festés mindig fehér színű festést jelent

A főbérlővel egyeztetve persze el lehet térni a falak eredeti színétől, de azzal számolni kell, hogy ha sötétebb vagy élénk színből szeretnénk világosabbat varázsolni, az plusz alapozóréteget, akár több lépésben történő világosítást kíván majd. Ez anyagárban, munkadíjban és időben is nagyobb ráfordítást igényel majd. 

Ha festés helyett tapétázni vagy fordítva szeretnénk – hiszen saját életterünket alakítjuk ki bérlőként -, akkor szintén szükség lesz a főbérlő jóváhagyására, és az ezzel kapcsolatos költségeket – hacsak a megállapodás máshogy nem szól – minden bizonnyal nekünk kell viselni. Ez esetben is többletköltséget jelenthet a falfelületekről az előző bevonat eltávolítása (pl. a régi tapéta leszedése), illetve a megfelelő alapozás. 

Albérlet festése esetén mindig a tulajdonossal kötött megállapodás lesz az irányadó, ezért érdemes már a szerződés aláírásakor tisztázni bizonyos kereteket, végiggondolni az eshetőséget. A lakás általában biztosítással rendelkezik (ennek költségviselője alapesetben a tulajdonos, de megállapodás szerint átterhelhető a bérlőre is, hiszen a biztosítás nem csak az ingatlan, de az ingó vagyonra is fedezetet nyújt, így kedvezményezettje kár esetén mindkét fél lehet). Azonban a falak karbantartását a biztosítók általában csak komolyabb kapcsolódó kár, (pl. csőtörés, beázás, robbanás) esetén térítik.

A főbérlővel fenntartott jó viszony, a lakás állapotáról történő folyamatos és valós tájékoztatás, illetve a kölcsönös bizalom és tisztelet sokat könnyít a kényelmes lakhatási körülmények megteremtésében. A tisztasági festés alkalmával érdemes profi festők segítségét kérni, hiszen a szakik felelősséggel tartoznak a szakszerű munkavégzésért, és így nem csak az albérlőt, de a tulajdonost is mentesítik a minőség biztosításának felelőssége alól – ezzel számos vitás helyzetet elkerülve.

Ez a cikk a JóSzaki.hu szobafestő-tapétázó szakembereinek közreműködésével készült.

Szükséged lenne egy megbízható mesterre? Nézd meg, hogyan tudsz ajánlatot kérni a Jószakin keresztül, vagy indíts ajánlatkérést most!

👷🏻‍♂️ További kapcsolódó tartalmakért kattints a címkékre:

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 11

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szobafestő-tapétázóra?

Keress szakembert a közeledben, belátható határidővel!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!