3 olyan balkonnövény, ami a legszelesebb erkélyt is körberöhögi

Főoldal » Kerti munkák
Értékelés:
5
(5)

Itt a tavasz! Az ember lelke ösztönösen vágyik a napra, a természetre, a szépségre. Az első lágyabb idők beköszöntével aki csak teheti, rohan a kertbe virágokat ültetni, de akinek nincs kertje, annak sem kell lemondania a virágpompa okozta örömökről. A balkonkertészkedés könnyűnek tűnik, ám olykor kemény dió tud lenni, hiszen azon túl, hogy besétálunk egy kertészetbe, és megnézzük a csilivili virágokat, majd abból kiválasztunk a szívünknek kedves színű/formájú növényeket, nem árt, ha majd életben is tudjuk őket tartani.

Millió tényező van, amit figyelembe kell vennünk a kertészkedés során, még akkor is, ha csak néhány balkonládáról szeretnénk gondoskodni az év folyamán. A számba veendő tényezők közül pedig van, amit tudunk (valamennyire) befolyásolni, és van, amit egyáltalán nem.
Ilyen a szél kérdésköre is, úgyhogy cselezzük ki azzal, hogy jól választunk virágot a szelesebb helyekre!

szelturo_szines_viragok-1289730

A növények és a szél kapcsolata

Beszélj egy kertésszel!

A profik szívesen vállalnak konzultációt is – nézd meg az árakat!

Tudtad, hogy a növényeknek nincs szükségük szélre a fejlődéshez? Ebből a szempontból a szél más, mint a többi környezeti tényező, hiszen nem szükséges a fejlődéshez, és megvédeni is csak nehezen tudjuk ezen hatás ellen a kedvenc zöldjeinket (vagy színeseinket). A fényt, vizet, vagy a talajban lévő tápelemeket valamilyen szinten befolyásolhatjuk. A szelet nem. Az egy teljesen önfejű valami, ha akar, fúj, ha akar nem, a növénynek meg valahogyan túl kell élnie.

Azt jó tudni, hogy kifejezetten szélkedvelő növény nincs, olyat viszont tudunk választani, ami az átlagnál jobban bírja a szeles erkélyeket (persze egy tornádót nyilván egyetlen egynyári növény sem fog túlélni)!

Ha nemcsak a szelet akarod átverni, hanem a vendégeiddel is el akarod hitetni, hogy nem egy hobbitodúban élsz, ezeket az optikai trükköket vesd be, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásod!

Milyen kárt tehet a szél a növényeinkben?

A szél -azon túl, hogy kifordíthatja a növényt a földből-, azért sem kedvez a növénynek, mert mikrosérülések ezreit képes okozni a növényünkön, amit szabad szemmel nem is igazán látunk, de a különböző kórokozóknak utat nyit, és közvetetten a növénybetegségek kialakulásában is szerepe lehet. Egyes kórokozók direkt ezeket a mikrosérüléseket keresik a növényeken, és azokon keresztül bejutva gyengítik vagy el is pusztítják őket, mi meg vakarhatjuk a buksinkat, hogy mégis mit rontottunk el.

Ezért inkább ne is próbálkozz, menj biztosra, és válassz a szélbarát trió tagjai közül, vagy vidd mindhármat!

Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

porcsinrozsa_szelturo_virag-5253180

Ha olyan növényt szeretnél, ami szép is és a szeles erkélyeket is viszonylag jól fogja bírni, akkor legyen ő az egyik. Maximum 10-15 cm magas a növényke, vaskos a szára (emiatt a szél nehezebben tudja kifordítani), húsos kis levelei vannak (nem adja magát könnyen mindenféle szélnek, hiszen nem tud a levele alá kapni).

3+1 tulajdonsága, ami miatt szerethető

1. A szárazságtűrése miatt szintén jobban bírja a kezdő kertészek szárnypróbálgatásait, tehát ha megfeledkeznénk esetleg az öntözésről, akkor sem sértődik meg. Ami kedves tőle. A földjéhez viszont mindenképp adjunk homokot is!

2. Magról és palántáról is viszonylag könnyen nevelhető, majdnem garantált a siker.

3. Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló, és hálából szépséges virágokat hoz, ha havonta egyszer tápoldatot is kap.

+1 Több színben képes pompázni, így a szemnek is kedves látvány egy balkonládában.

szelturo_porcsinrozsa-3984747

Verbéna aka vasfű (Verbena hybrida)

Ez a kis növény még az előzőnél is jobban melengetheti a szívünket, mert nemcsak szép színével örvendeztet meg minket, hanem finom illatával is. Több színben létezik, csüngő és bokros változatok közül is választhatunk. Közkedvelt növény, szintén magról és palántáról is nevelhetjük, ugyan kicsit nagyobb odafigyelést igényel, de nem az a kifejezetten igényes növény, így kezdő virágnevelőknek is jó szívvel ajánlható szeles erkélyek felvirágoztatására.

verbena_szelturo_virag-1924789

Mire figyelj, ha verbénát tartasz?

Hetente egyszer érdemes tápoldatozni.

Az elnyílt virágokat el kell távolítani.

Szeles helyen nem szabad 60 cm-nél hosszabbra hagyni a futó változatot, tehát vissza kell vágni!

verbena_szines_szelturo_virag-4353055

Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Abszolút kedvenc! Falra is futtatható, mert megkapaszkodik a kiálló részeken, így a nagyobb szél sem feltétlenül bántja. Általában magról vetik, több színben is kapható, a sziromlevelein pöttyöket is láthatunk, levelei világoszöldek, aminek köszönhetően még élénkebbnek tűnnek a virág színei.

kerti_sarkantyuka_szelturo-7056475

Fontos! Mindenképpen napos helyre kerüljön, mert árnyékban nem fog virágozni!

Tápoldatozni nem kell, de ha nem tudjuk visszafogni ez irányú indíttatásainkat, akkor csakis nitrogénban szegény oldatot válasszunk számára.

A konyhába is meghívhatod

Érdemessége, hogy a színen, illaton kívül még egy további érzékünkre is hat ez az egyszerű növény; az ízlelőbimbóinkra, hiszen a virága ehető, így ha a barátainkat le akarjuk nyűgözni egy esti grillpartin, akkor koronázzuk meg a salátánkat bátran a virágaival, és söpörjük be az elismerő tekinteteket.

eheto_kerti_sarkantyuka-scaled-8180137Forrás – kerti sarkantyúka

Szóval, a szeles erkély növénnyel való beborítása fogós kérdés, de nem lehetetlen.

Első körben józan paraszti ésszel belátható, hogy az a növény jobban viseli a szelet, ami nem áll ki nagyon a földből, így a szél nem tud mibe belekapni, miközben fúj. Ökölszabályként használva ezt a tényt, azokból a növényekből érdemes választani, amik szétterülnek a földön, esetleg kapaszkodnak is a földbe még valamilyen növényi képződménnyel a gyökerükön kívül.

Egyetlen hátrányuk ezeknek a szegény növényeknek, hogy nem túl nagy méretűek a színes virágaik. De legalább színesek és élnek. Az is valami! 🙂

Kedvet kaptál a balkonkertészethez, de több tanácsra lenne szükséged?
Keresd fel a Jószaki kertészeit, és kérdezz tőlük bátran!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Még mindig tanácstalan vagy, melyik növényt válaszd?

A kertészek szívesen segítenek balkonládáid kapcsán is!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!