11+1 egyszerű trükk, amivel értékesebbé tehető az eladó lakásod + pár jó tanács, hogy te legyél minden lakáskereső álma

Főoldal » Uncategorized
Értékelés:
5
(5)

Eleged van abból, hogy lakáseladási tippként csak olyan közhelyekkel találkozol, hogy “csinálj jó fotót”? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól, mert itt gyakorlati tippeket kapsz és nem csak spanyolviaszt újracsomagolva.

ertekes_lakas-1670251-1270873

A legfontosabb szabály, hogy az első benyomás jó legyen, mert az dönt el mindent! A nézelődő az első 40 másodpercben eldönti, hogy bele tudna-e szeretni az adott lakásba, vagy sem. Ha úgy dönt, hogy igen, akkor a további percekkel megerősítéseket keres a szerelméhez, ha viszont rossz az első benyomása, talán illendőségből végignézi a lakást, de te már elvesztetted őt.

Ezért főképp erre fogunk koncentrálni, és megnézzük pontokba szedve, hogy adjuk el a lakásodat Első Benyomásnak!

Kérj ajánlatot MOST ingyenesen!

Add meg a szakmát és a várost, és máris válogathatsz a szakemberek között!

1. Ne hagyj ki semmit!

Mondj el mindent, amire vásárlói szempontból te is kíváncsi lennél – pl. infrastruktúra, szomszédok, szemétledobó, rezsi, stb. Jó, ha ezek már a hirdetés szövegében is szerepelnek, teljesen felesleges olyan érdeklődőt elcsalni, akinek valami nagyon fontos, de a te lakásod azt nem tudja neki megadni. Nem ő a te vásárlód.

2. Soha ne hazudj!

Tudtad, hogy rendelet szabályozza, hogy egy évig kártérítést is kérhet tőled az új vevő, ha valamit elhallgattál? Próbálj meg mindent, hogy “meg akarom venni” érzése legyen az érdeklődőnek, de ne hallgass el semmit, ami szenvedést okozhat neki.

Ha az alattad levő szomszéd napközben lelkesen zongorázik, mintha az övé lenne a lakótelep, mondd el nyíltan és drukkolj, hogy ne otthon dolgozó vállalkozó legyen az érdeklődő (ha ő is egész nap irodában dolgozik, a város másik végében, nem fogja zavarni a kora délutáni zongora, te pedig korrekt voltál). Ugyanez igaz a buszmegálló zajára is. Betehetsz halk zenét, hogy Első Benyomás örüljön, de ha kiálltok az erkélyre, mondd el, hogy csúcsidőben azért lehet ám hallani a forgalom zaját. Hidd el, minden őszinteség megtérül!

hangos_szomszed-5580987-6990643

3. Hívj szakit!

Javíttasd meg a csöpögő csapot, a foltos falat vagy a redőny húzókáját. Ezek filléres javíttatási költségeket jelentenek, de a lakás árába ennek sokszorosát beépítheted. Iszonyú hangulatromboló, ha azt látja a lakásnéző, hogy minden esik szét. Ez egy érzés, nincs mögötte túl sok realitás, hiszen, ha belegondol, ő is tudja, hogy ezek nem nagy dolgok. De egyrészt összeadódnak, másrészt neki most bele kell szeretnie a lakásba. Úgyhogy hívj szakembert! Az első randi előtt is elmegyünk kozmetikushoz meg fodrászhoz, ugye? 🙂

Milyen felújítás éri meg és milyen nem?

Több szakember azt mondja, hogy a drága beruházásokat hagyd meg az új tulajdonosnak, az ajtócsere vagy burkolatcsere nem biztos, hogy megéri, mert jó eséllyel úgyis lecseréli és lehet, hogy totál más ízlése van.

Egy biztos. Vannak kivételek! Egy panellakás esetében az erkélyajtó és ablak lebontása jó döntés lehet, ha helyette egy faltól falig, padlótól plafonig érő, kihajtható üvegfelület kerül kialakítása, hiszen azzal teret nyitsz a természetbe, tavasztól őszig megnagyobbítod vele a lakást, így egészen biztos, hogy ezért el tudsz kérni annyival többet, hogy megérje belerakni azt a pár százezer forintot.

4. Így fényképezz okosan, hogy a fotók már a hirdetésben eladják a lakást helyetted!

A szuper képek ma már kötelezőek és online minden lehetőséged megvan, hogy a lakásod összes értékes négyzetcentijét bemutasd, hát élj a lehetőséggel!

  • Tölts le a telefonodra egy képszerkesztő alkalmazást, amivel élettel telivé teheted a fotókat, élénkebbé a színeket vagy élesebbé a formákat, attól függően, mire van szükség ahhoz, hogy tökéletes képek viruljanak a hirdetés szövege mellett. Rengeteget ingyeneset is találsz, úgyhogy nincs kifogás! A célod, hogy a lakásokat böngésző le se tudja venni a szemét a lakásod képeiről és feltétlen látni akarja élőben is. Szívből ajánlom a Google Snapseed-jét, amit az almádra vagy androidodra is letölthetsz.
  • Ügyelj rá, hogy a képeken látszódjanak a terek, világosak legyenek a színek! Alapszabály, hogy a világos tágít, a sötét szűkít optikailag. Ez nem azt jelenti, hogy duplázd a valós méretet vagy retusáld a képeidet, mert ugyan sok érdeklődőt fogsz behúzni, de hamar hátat is fordítanak, ha nem az fogadja őket, amibe a fotókon beleszerettek. Nem éri meg!

Ha optikailag szeretnéd növelni a lakásodat, mutatok 7+1 azonnal bevethető trükköt, csak kattintanod kell! —>

  • Készíts panorámafotót, hogy sokkal többet mutathass a szobából, ráadásul a keresgélő egy egészen más perspektívából láthatja így a lakásodat. Hidd el, kevés hirdetésben találkozik ezzel az egyszerű és logikus megoldással, úgyhogy hatalmas előny a részedre, ha így is fotózol!
  • Mielőtt nekiállsz lelkesen fényképezni, rakd el a személyes holmikat, a hamutartót(!) és legyen rend! De erről még beszélünk!
  • Hamis tanács, hogy válassz verőfényes napot a fotózáshoz, hiszen olyankor a legnehezebb, az alulexponálás miatt pedig tök sötét lesz a lakás. Délelőtt vagy kora délután fotózz, amikor a legjobbak az esélyeid a valós, szép képek készítésére!
  • Ha mégsem érzed elég magabiztosnak magad, egy lakás árához képest igazán megtérül egy profi fotós segítségének költsége, úgyhogy keress egyet!

5. Így fogalmazd meg a hirdetés szövegét! Keltsd életre a lakást, írj róla úgy, hogy beleszeressen!

Írj a lakásról minél többet! Ne novellát, hanem használati útmutatót! A hirdetésben, az adatok felsorolása után azonnal villantsd fel lakásod előnyeit, hogy például, csodaszépen besüt a nap reggel a háló ablakán, de roló is van, ha mondjuk valaki inkább átaludná a napfelkeltét.

Ne blablázz és ne arról írj, hogy milyen “hangulatos környezetben található a lakás”, hanem a fontos értékeit írd meg, mint pl. hogy van padlófűtésed, de nincsenek küszöbeid (és azt is írd, le, ez miért jó), vagy hogy a hagyományos panellakásodban minden műanyag fürdő-, WC- és konyhaajtó le van cserélve faajtóra. Minden picike dolgot írj fel, amit szeretsz, vagy, amiről azt gondolod, hogy másnak hasznos infó lehet (akár a lakásról, a környezetről, a szomszédokról).

alaprajz_a_lakasrol-6428633-7019609
  • Fontos, hogy ne felejtsd ki, milyen a lakásod fekvése, ha van, az alaprajzot is rakd fel. Ha nincs készen, te magad is rajzolhatsz, erre is vannak, ingyenes, könnyen használható netes segédeszközök, amikhez jó kis leírások vannak, úgyhogy neked is menni fog!
  • A Google Maps segít, hogy tökéletesen pontosan meg tudd mutatni a lakás megközelíthetőségét, ezt se hagyd ki, egy link vagy egy beillesztett helyzetkép többet mond minden régimódi leírásnál!
  • A lakás energiafogyasztása mindenkit érdekel, jó ha ezt külön bontva mutatod be, fűtési szezonra, illetve a nyári hónapokra lebontva, átlagban.
  • Az energiatanúsítványt se felejts el beszerezni, adásvételnél ez ma már kötelező!

6. Napos időben, friss levegővel fogadd az érdeklődőket!

  • Figyeld az időjárási híreket, mert nincs lehangolóbb, mint szürke, esős időben lakást nézegetni. Ha tudod, időzítsd a találkozót derült, tiszta időre, aztán már csak imádkoznod kell, hogy ne tévedjenek a meteorológusok túl nagyot.
  • Szellőztess, de figyelj rá, hogy ne legyen hideg, amikor az érdeklődőt fogadod, az senkinek nem otthonos érzés. Ha jó idő van, legyenek nyitva az ablakok, de ha túl hangos a lakás, érdemes valami halk zenét felrakni.
  • Engedj be minél több fényt! Ha a cél érdekében függönyt kell mosnod, ám legyen, de ablakot mindenképp! Nem bukik mindenki a sárga Tiffany lámpára és mivel nem randira megy, hanem lakást keres, jobb, ha a lehető legtöbb fényben fürdik az eladó ingatlan.

7. Frissítsd fel a bejáratot, rakd rendbe a lakáshoz vezető utat!

  • A bejárati ajtód az arca a lakásodnak, azzal találja szembe magát először a vevő. Egy új lábtörlő és egy szép dísz az ajtón (szigorúan a minimál design jegyében,) elegánssá varázsolja az első találkozást.
  • Érdemes lakáseladás előtt a lépcsőházat is végignézni, hogy azon az útvonalon, amin az érdeklődő végigmegy a lakásodig, mi mindennel találkozhat máris, ami elveheti a kedvét a vásárlástól. Ilyen a rengeteg firka a liftben (aminek nagy része alkohollal lemosható) vagy a kiégett izzó a folyosón (cseréld ki “kölcsön” a háznak).
  • Első Benyomás kedvére tehetünk egy-egy szép virággal az előtérben (vidd ki az egyik bentit erre a napra) vagy a lemosott ablakokkal a folyosón, amik beeresztik a fényt és azt fogja érezni, hogy “Ide jó megérkezni!”.
viragok_a_lakasban_folyoson-2299191-2623466

8. A híres tisztasági festés, ami nem csak a koszt tünteti el

Kopott, régi, mintás falak esetén fesd át a felületet modern, környezetbarát, vizes alapú falfestékkel, semleges, világos színűre, vagy festesd ki a lakást egy szakemberrel. Lehet, hogy valamikor nagyon jól ment az IKEA könyvespochoz a nagyvirág-mintás tapéta, de nem biztos, hogy Első Benyomás ódivat-fan. Az egyszínű, semleges felületekbe viszont bárki bele tudja képzelni a saját világát, ráadásul optikailag növeli is a teret, mondtam már? Tehát, ha szükséges, csinálj egy tisztasági festést, gazdaságosabb, mint évekig várni a vevőt!

9. Le a személyes tárgyakkal!

No, nem kell, hogy mindent kidobj (bár tökéletes időzítés egy jó kis szanáláshoz), de tüntesd el szem elöl a szükségtelen dolgokat! Ne legyen elől a vasalnivaló, a gyerek játéka, sem a személyes tárgyak. A fregolin száradó alsónemű kiváltképp elveheti a kedvét a vásárlástól bárkinek, de ha nem, akkor sem a lakás fog a fejében járni, szóval személyes holmikkal a szekrényekbe, fiókokba, dobozokba! Hűtőmágnesek, gyerekrajzok és a tavalyi műhó az ablakon, csak neked kedves, a vevő rendetlenségnek érzékeli.

Ha van négylábú családtagod vagy egyéb háziállatod, az ő “nyomait” is érdemes eltüntetni, gondolunk itt a nyálas rongybabájára vagy a macskahintára és -mászókára. Nem tudhatod, mennyire tud azonosulni ezzel a lakást kereső személy. Vannak, akik azt mondják, hogy az állatot is vidd át a szomszédba a látogatás idejére. Ezt én kicsit túlzásnak tartom, de ha több érdeklődőnél azt látod, hogy a “Helló, szépséééég!” felkiáltás helyett nagy ívben kerüli kis kedvencedet, akkor lehet, hogy érdemes arra az időszakra időzíteni apunak a kutyasétáltatást. Biztos, ami biztos!

10. Kevesebb tárgy, nagyobb tér

Ami már költöztethető, azt dobozold be, és menjen a tárolóhelységbe! Talán túlzásnak tűnhet, de ha neked nagyon-nagyon sok “felesleges” bútorod és különböző cuccod van, akkor érdemes lehet egy raktárt is bérelned, pár négyzetméteresbe mindened befér és megéri az a pár tízezer forint, ebben biztos lehetsz.

Kevés ember képes üres falakba egy barátságos, meleg otthont beleképzelni, ezért maradjon egy-két otthonos bútor. Nem szívesen mutatnád, hogy kakaófoltos a kanapé? Teríts rá egy ágytakartót, de ügyelj a harmóniára! Használj divatos, egyszínű kiegészítőket (plédeket, díszpárnákat, terítőket), de csak mértékkel. Nem, nem tesszük a nagyi horgolt csipkéjét a lapos TV-re!

harmonikus_kiegeszitok_a_lakasban-7927118-3095092-8660618

A konyhából is pakolj el mindent, csak egy-két gép legyen elöl és valami dekoráció, esetleg gyümölcsöskosár, vagy egy kis tálalóban mogyoró, cukorka (persze, hogy kínáld is meg, amikor épp ott nézelődtök – így máris vendégszerető érzése lesz a konyhától is.)

11. Egy lakás illata

A rend és tisztaság annyira egyértelmű, hogy külön pontot sem érdemel, viszont sokan feledkeznek meg az illatokról. Vigyázz a szagokkal! Már az is elég, ha a lépcsőházban terjeng a kelkáposztafőzelék átható aromája, de az ellen túl sokat nem tehetsz. A te lakásod viszont friss levegőtől és esetleg pár csepp semleges illóolajtól illatozzon. Többet számít, mint hinnéd! Lehet, hogy te imádod a szantálfa tömény illatát, de azzal lehet, hogy csak elüldözöd a lelkes érdeklődőt, úgyhogy itt se magadra gondolj!

A cigaretta vagy háziállat okozta szagokra különösen figyelj, hisz, ami neked fel sem tűnik, az egy állatok nélkül élő vagy antidohányos embernek igencsak kellemetlen lehet. Lehet vitázni, de ahogy a füstölgők, úgy a macskások sem érzik, pedig igenis “van szaga”. Csak szólunk! A függöny már kimosva, az pipa, de elő az alkoholos kendőkkel, törölj át minden nikotinos felületet, moss át mindent, amit csak lehet és cserélj almot minden új kopogtató előtt.

+1 Tiszta lakás – ápolt lakó

Sminkelj, menj fodrászhoz, de minimum moss hajat, légy ápolt és üde! Ha mások is vannak otthon, ők is. Egy derűs, kellemes benyomást keltő, magára adó, elegáns család otthona mindig vonzóbb célpont, mint egy kialvatlan, leharcolt társaságé.

Egy szó, mint száz, némi odafigyeléssel és a fenti apróságok meglépésével ezerszer jobb esélye lesz a lakásodnak, hogy új tulajdonost találjon! Képzeld bele magad az otthonát kereső személy helyzetébe (jó eséllyel te is pont benne vagy,) és felelj meg az elvárásoknak. Ennyi!

Ha a lakásfelújításhoz bármilyen szakira van szükséged (festő, burkoló, fotós, villanyszerelo, stb.), bátran keress minket, a JóSzaki oldalán kipróbált, ajánlásokkal rendelkező szakembereket találsz! Töltsd ki az ajánlatkérésedet most (kattints és már írhatod is), vagy gyere facebook-ra, lájkolj és maradj velünk, mert folyamatosan jövünk a hasonló, hasznos cikkekkel!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter

Mennyire tetszett a cikk?

Kérlek értékeld!

5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Oszd meg véleményed!

Szükséged van egy hozzáértő szakemberre?

Kérj ajánlatot ingyenesen!

Kategóriák

Minden megvan, már csak egy szuper szakira lenne szükséged?

Böngéssz szakembereink között, vagy írd le 2 perc alatt, mire van szükséged, és hagyd, hogy ők jelentkezzenek! Mindezt teljesen díjmentesen!

gradient-white-png

Inspiráció felújítóknak, szakember keresőknek

Jó szakit keresel? Itt vannak tanácsaink a szakember választáshoz! Vagy inspirálódj felújítási ötleteinkből, döntsd el mit renoválsz legközelebb!

Segítség szakembereknek

Szolgáltató vagy? Olvasd el és alkalmazd tanácsaink! Szerezz több megbízást, szolgáltass még szuperebb minőségben és teljesedj ki szakmádban!

Kapcsolodó bejegyzések

Inkább szakemberre bíznád?

Adj le díjmentes ajánletkérést
értékelt szakiknak 2 perc alatt!