Árkalauz Villanyszerelés

Villanyszerelés árak, mesterek és tudnivalók

Amióta ismerjük és használjuk az elektromosságot, egyre több és egyre jobb gépeket gyártunk, hogy megkönnyítsük az életünket. Ám ezeket csak akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha házunkba, lakásunkba, üzletünkbe bevezettettük az áramot - és itt jönnek a képbe a villanyszerelők! Mielőtt azonban egy villanyszerelőtől árajánlatot kérsz, jó ha van egy átfogó képed a munkafolyatokról és az aktuális árakról.

Hogyan tovább?

Minden tiszta és világos? Már csak egy Szakira lenne szükséged? Kattints az árajánlatért!

Kérj ajánlatot

Milyen munkákat végez egy villanyszerelő?

A mindenkori Szolgáltató szerepe

Új telepítésnél, illetve minden olyan esetben, amikor ún. méretlen vezetékről beszélünk, a főszereplő a Szolgáltató. Villanyszerelőnk jön, kialakítja a mérőhelyet, de az abba becsatlakozó lég/földkábel ahhoz eljuttatása, a mérőhelyen a megfelelő műszerek elhelyezése és hiteles beindítása a Szolgáltató dolga. Ugyanígy az éjszakai árammal kapcsolatos tevékenységeknél, a villanyórákkal kapcsolatos feladatoknál is előbb-utóbb feltűnik a Szolgáltató embere. Ennek megfelelően van egy sor olyan munka a villanyszerelés témakörében, amelyeket nem tud bármelyik villanyszerelő elvállalni, mert a Szolgáltató ezeket regisztrációhoz köti.

Villanybekötés, villanyóra bekötés

A villanybekötés és villanyóra bekötés alatt azt értjük, amikor ideiglenesen vagy véglegesen egy olyan telket/épületet kapcsolunk be a villamos hálózatba, amely addig nem volt ennek részese. Ez a munka sok felméréssel, papírmunkával és szereléssel jár, amelyet csak a Szolgáltatónál regisztrált villanyszerelő mester végezhet el - a fenti bekezdésben leírtakkal összhangban - a Szolgáltató embereivel karöltve. Ennek a költségei átlagosan 3-6000 forintot tesznek ki óránként, ám van olyan mester, aki ennek az árát teljesen más szempontok vezetik, ezért a Szolgáltató közbejöttével történő szereléseket egy közös táblázatba gyűjtöttük közreműködő Szakijaink segítségével.

Fontos: a villanyórát minden azt érintő szerelés során hitelesíteni kell és le kell plombáltatni az áramszolgáltató embereivel!

Villanyvezeték csere

A régi, elavult vagy veszélyessé vált villanyvezetékek cseréje hatalmas munka, főleg panellakásokban. Mivel ez rengeteg fúrással, faragással és véséssel jár, célszerű egy nagyobb felújítással egyszerre végezni. A villanyszerelők ide vonatkozó átlagolt árait külön táblázat tartalmazza.

Villanyóra áthelyezés, villanyóra csere

Lakásfelújítás, vagy iroda átalakítás során előfordulhat, hogy a villanyóra áthelyezése szükségessé válik, vagy mert rossz helyen van, vagy esztétikai okokból. A villanyóra cseréje pedig egyrészt lehet hálózatkorszerűsítés során kötelezően végrehajtott, vagy személyesen kezdeményezett. A munkát mindkét esetben csak regisztrált villanyszerelő végezheti el, a Szolgáltató embereivel együttműködve.

Fontos: a villanyórát minden azt érintő szerelés során hitelesíteni kell és le kell plombáltatni az áramszolgáltató embereivel!

Éjszakai áram bekötés

Éjszakai áramnak azt nevezzük, amely a vezérelt mérőre kapcsolt eszközöknek naponta legalább 8 órára biztosít villamos energiát, előre nem meghatározható időszakokban. Ezt minden esetben erre hitelesített villanyszerelő köti be, amelynek a költségei az alábbi táblázatban láthatóak.

Munka megnevezése Munkadíj/egység (Ft/db) Anyag/egység (Ft/db)
Mérőhely kialakítás légvezetéknek 50-70e 50-80e
Mérőhely kialakítás földkábelnek 50-70e 120-180e
Mérőhely átvezetékezés teljesítmény bővítéshez 25-40e 5-10e
Villanyóra áthelyezés, villanyóra cseréje fázisszám változás miatt új mérőhely kialakítása szükséges, így a fentiek az igazak erre
Éjszakai áram bekötés új mérőhely kialakítása szükséges, így a fentiek az igazak erre
Ha jó szakemberrel dolgoztatsz, ilyet csak az áram bekötettetésekor láthatsz! - Illusztráció a Villanyszerelés árak c. cikkünkhöz.

Villámvédelmi felülvizsgálat

A villámvédelmi felülvizsgálat a villamos rendszerhez a villámcsapás okozta károkat megakadályozó/mérséklő védelmi berendezések és eszközök meglétének, szabályosságának és működőképességének ellenőrzése. Ezt a szakember átlagosan, jegyzőkönyvvel együtt 30.000 Ft-ért vállalja.

Érintésvédelmi felülvizsgálat

Az érintésvédelmi felülvizsgálat során az üzemszerűen feszültség alatt nem álló, de meghibásodás esetén feszültség alá kerülő vezető részek érintéséből származó balesetek elkerülésére szolgáló műszaki intézkedések összességét ellenőrzi a szakember. Ennek átlagos alapára 15.000 Ft, illetve ehhez mérőpontonként +5-600 Ft-os költség hozzájön.

Villámhárító szerelés

A villámhárító és a villámvédelmi rendszerek a villámcsapás okozta károkat hivatottak megakadályozni, illetve mérsékelni. Ezt mindig bízzuk hozzáértő szakemberre. Ilyet nem is olyan egyszerű találni, ha végül sikerül, akkor rengeteg, az érintett ház tulajdonságaira vonatkozó kérdés megválaszolása után jó eséllyel kapunk szigetelt ingatlan esetén 3-500.000 Ft-os, míg szigeteletlen ház esetén átlagosan 200.000 Ft-os árajánlatot a villámhárító rendszer telepítésére (anyagok+munkadíj!).

Villanytűzhely bekötés, javítás, csere

Elektromos tűzhely, köznapi nevén villanytűzhely, főzőlap és sütő bekötése (rendszerint garanciával és pecséttel), valamint ennek javítása és új készülék vásárlása esetén a készülék cseréje. Ezeket a munkálatokat egy szakképzett villanyszerelő 3.000-10.000 Ft-os összegért szokta elvégezni.

Villanybojler bekötés, javítás

Alapvető komfortérzetünk egyik eleme a meleg víz, melyet gáz-, illetve most már elsődlegesen villanybojlerrel állítunk elő. A villanybojlerek bekötését, javítását és cseréjét a vizes, és emiatt fokozottan veszélyes közeg miatt csak szakemberrel végeztessük! A villanybojler bekötését a szakemberek 3000-6000 Ft-ért, javítását 10.000-30.000 Ft-os áron szokták elvállalni. Van, aki kizárólag Hajdú/Bosch/egyéb márkájú gépeket szerel, köt be, vagy cserél, erre érdemes előtte rákérdezni a Szakinál.

Mit várj el egy villanyszerelőtől?

 • Tudja, melyik vezeték a fázis! :)
 • Hatósági és szakmai előírások, valamint szabványokban és rendeletekben előírt képesítéssel, engedéllyel rendelkezzen!
 • A szabványok és rendeletek előírásai szerint villám- és érintésvédelmi tanúsítvány kiadására engedéllyel és jogosítvánnyal rendelkezzen!
 • Ne hagyjon szabadon maradt végű, feszültség alatt levő vezetéket a falban!
 • Legyen nála multiméter, fázisceruza, szigetelőszalag és tudjon is bánni ezekkel!
 • Alapozza le a falat.
 • A vállalt munkát a lehető leghamarabb végezze el!
 • Működő és biztonságosan működő hálózatot/berendezéseket hagyjon maga után.
 • A felülvizsgálatokat, ellenőrzéseket szabályosan, rendesen végezze el!

Hogyan készülj fel arra, hogy egy villanyszerelő jön hozzád?

 • Pakolj el minden, a szerelés szempontjából felesleges bútort, tárgyat, felszerelést!
 • A lehetőségekhez mérten tedd hozzáférhetővé a szerelés tárgyát és a szerelési területet!
 • Vizes helyiségben történő munkavégzés esetén törölj szárazra mindent.
 • Ha a feladat természete megkívánja, keresd elő a lakás villamos hálózati tervét.
 • Ha falat kell bontani, készítsd elő az ehhez szükséges szerszámokat, valamint a helyreállításhoz/takarításhoz szükségeseket is.
 • Nézz utána a tervezett munkának, hogy a szakembernek kell-e valamilyen speciális jogosítvánnyal, tanúsítvánnyal, engedéllyel vagy képesítéssel rendelkeznie!
 • Találd ki hova kerüljenek a kapcsolók, lámpák és hogy hova kellhet konnektor.
 • Ha vésni kell a kábelvezetékekhez, akkor az nagy porral járhat. Csukd be az ajtókat, hogy minél kevesebb por legyen a lakásban. A bútorokat vagy vidd ki a szobából vagy told össze egy helyre és takard le őket.
Csendélet villamos hálózati tervvel, dróttal és multiméterrel - Illusztráció a Villanyszerelés árak c. cikkünkhöz

Hogyan kérjél ajánlatot?

 • Szemléletesen, de röviden írd le neki a feladatot, amivel megkerested. Javítási munka esetén a rendszer vagy a készülék hibájának tüneteit és természetét, valamint hogy mivel próbálkoztál eddig.
 • Kérdezd meg mikor tudja elkezdeni a munkát, és hogy előreláthatólag mennyi ideig fog tartani.
 • Ha most dolgoztatsz először a villanyszerelővel, kérj tőle referenciát!
 • Tisztázd, hogy
  • szükség van-e teljes áramtalanításra a lakásban, és ha igen, meddig?
  • milyen egyéb felszerelésre vagy anyagra lesz szüksége?
  • milyen GARANCIÁT vállal a szakember?
 • Ha tudsz szerezni ingyen parkoló helyet, akkor ezt mondd el.
 • Tudd meg, hogy áramszolgáltatónál jegyzékbe van-e véve, mint szerelések, bekötések elvégzésére képesített és jogosult szakember! (Ha nem, az áramszolgáltató meg se nézi a munkáját.)
 • Tudd meg, hogy a gyártóknál elektromos készülékek bekötésére, szerelésére képesítéssel, engedéllyel rendelkezik-e! (Garanciális okokból fontos!)
 • Ha új hálózatot szeretnél, gondold végig milyen nagy teljesítményű készülékeket szeretnél használni a jövőben. Pl elektromos fűtés, elektromos tűzhely.

A költségeket befolyásoló tényezők

 • Ha a munkálat során a falakban futó vezetékeket ki kell bontani, az megdrágítja az egész projektet.
 • Ha sürgős kiszállást és javítást szeretnénk, az természetesen feláras.
 • Lehet-e ingyenesen parkolni a közelben?
 • Amikor egyik Szakinkat a villanyszerelés árakról kérdeztük, az alábbi választ kaptuk Tőle: “...szükséges a helyszíni felmérés. Nem mindegy milyen vezetéket kell kicserélni és mennyit, és hol. Vésni kell vagy csak behúzni a csőbe? Ezer kérdés után tisztul le, hogy hogyan határozható meg az ár. Példa - egy termosztát felszerelése 1000 Ft , viszont ha vezetéket is be kell húzni neki, akkor ugye tudni kellene hogy milyen hosszon. Mert annak órabér árat kell számolni. Oké, de mi van akkor, ha ezt a vezetéket két betonfödémen kell áthúzni? Akkor rögtön szükség van gépre, aminek kopása van, nameg a melós sem fog ingyen órákig fúrni-vésni. Hab a tortán, ha a termosztát olyan helyre kerül, amit nehezen lehet megközelíteni, esetleg állványra, vagy valami speciális eszközre van szükség. Nos, a termosztát felszerelése így lesz egyszer csak 15.500 Ft. Hupsz!...”
Kérj árajánlatot itt!

Hasznosnak találtad a cikket?

Villanyszerelők a JóSzakin

Sólyom József
121 értékelés alapján.
Tomana Károly
5 értékelés alapján.
k. Berki Jozsef
23 értékelés alapján.
Vojcsik Viktor
101 értékelés alapján.
Global
3 értékelés alapján.
Dévai Antal
48 értékelés alapján.
Tápai Krisztián
69 értékelés alapján.
Okl. Villamosmérnök
3 értékelés alapján.
Balázs Sándor
3 értékelés alapján.
Szabó Norbert
Még nem lett értékelve

Kapcsolódó cikkeink


Szakember vagy és nem vagy rajta a listánkon? Regisztrálj!

Regisztrálj Szakemberként!

Villanyszerelés Árak - valós példák rendszerünkből

Szabadon álló villanyóra felszerelése

2016.06.20., Siófok

Udvozlom! Egy fel hatsotelek van a tulajdonomban az Also utcában. Ide szeretnek egy szabadon allo villanyorat. Ehhez kernek arajanlatot es kerdezem, hogy mikorra sikerulne a kivitelezes. Az arajanlatba kerem irja meg, hogy a legolcsobb megoldas mennyibe kerulne. A telekresz barmikor megtekintheto kivulrol is egy hatso gyalogosvenyrol is. Kerem a gyors valaszat. Nem siofoki vagyok, ma delutan vagy este lent leszek. Koszonom.

Ártartomány: 15.000 - 30.000 Ft

Egy konyha teljes kábelezése

2016.05.17., Budapest

Kedves Szaki! Konyhafelújításnál kellene villanyszerelési munka, nevezetesen elvezetni az áramot és kiépíteni a kapcsolókat.Köszönöm előre is válaszát.

Ártartomány: 100.000-300.000 Ft

Villanybojler helyének kiépítése

2016.04.02., Budapest

Bp.XIV.ker.családi ház pincehelyiségében egy 80 literes villanybojler helyének kiépítése.

Ártartomány: 50.000-100.000 Ft

Szakember vagy? Szeretnél ilyen ajánlatokat kapni?

Regisztrálj!

Szakember vagy? Szeretnél ilyen ajánlatokat kapni?

Regisztrálj!